Komáří apokalypsa, popisují lidé situaci na jihu Čech. Třeboňsko odmítá plošné postřiky

Jižní Čechy trápí přemnožení komáři.

Komáří kalamita

Stačilo krátké deštivé období, k tomu dostatečně vysoké teploty, a kolem stojatých vod a říčních toků se to znovu hemží tisíci komárů. Po období klidu se musejí lidé opět obrnit trpělivostí a zvlášť v některých částech Česka čelit náletům bodavého hmyzu.

Řadu turistů na Třeboňsku přítomnost hmyzu zaskočila. „Vzali jsme málo repelentů, netušili jsme, že tu bude tolik komárů. Je to fakt příšerné tady, hodně to štípe,“ popsal pro CNN Prima NEWS Lukáš Pospíšil, který navštívil kemp v obci Majdalena.

K TÉMATU: Před komáry nejlépe ochrání repelenty a moskytiéry. Které přípravky v testech propadly?

Z Čáslavi na dovolenou na jih Čech přijel se svými rodiči. Před bodavým hmyzem se marně schovávají ve stanu se síťkou. Po sušších čtyřech letech jsou komáři ve velkém zpět. „Ten vyhlášený ‚komárov‘ tu máme zpátky. Z pohledu místního občana jsme s komáry kamarádi, protože jsme si na ně zvykli. Pro turisty to samozřejmě bývá trošku nepříjemné,“ řekl starosta Majdaleny David Sekáč.

„Máme sprej a gel. Vozíme to s sebou. Jak nás napadnou, tak se namažeme a nasprejujeme,“ řekl jeden z turistů v Třeboni. „Jsme poštípaní docela silně,“ dodal další.

V chráněné krajinné oblasti Třeboňsko obce plošné postřiky používat nechtějí. Překvapení turisté, kteří si nepřivezou své vlastní repelenty, si je kupují přímo v kempech. „Kromě toho nabízím a rozdávám na recepci takové tyčinky.  Zapálíme to, kouř se rozptýlí a komáři sem nejdou,“ uvedl majitel autokempu v Třeboni Jiří Neubauer.

Už více než měsíc nekončící utrpení zažívají obyvatelé čtvrti Nová Hospoda v Plzni. V lesních lagunách se tu vylíhly obří kolonie hmyzu. „Máme tady neskutečně přemnožené komáry. Ta situace je neúnosná, prostě komáří apokalypsa,“ řekla obyvatelka Nové Hospody v Plzni Petra Čardová. Lidem zatím nedokázal pomoct majitel lesa ani úřady. Zatím tak mohou jen čekat, až laguny alespoň částečně vyschnou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: