Přenice o známku pro vládu: Hádka o Dozimetru, schizofrenní ANO i Bělobrádkova obhajoba

Zleva Radek Vondráček a Pavel Bělobrádek

360° 9.10.2023

Ostrá výměna názorů zejména mezi zástupci hnutí STAN a ANO se ve vysílání CNN Prima NEWS strhla poté, co měli politici oznámkovat dosavadní výkon vládní koalice. Radek Vondráček (ANO) totiž při udělování známky připomněl kauzu, v níž je namočen také vládní STAN. Proti jeho tvrzení o předsedovi Starostů Vítu Rakušanovi se ohradila místopředsedkyně hnutí Michaela Šebelová a ANO označila za schizofrenní. Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek kabinet obhajoval a oznámkoval ho dvojkou.

„Umělecký dojem za čtyři, ale co se týče věcnosti, je to horší dvojka. Za třicet let existence České republiky nebyla horší situace, ve které by se vláda ocitla. Myslím, že se mnohé jen nepovedlo komunikovat,“ uvedl Bělobrádek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás je teroristická organizace. Česko plně respektuje právo Izraele na sebeobranu, uvedl Lipavský

„Koalice nevystoupila ze stínu toho, co naslibovala. Sama se na začátku dostala do pasti mnohdy nereálných slibů. Nemůžu s kolegou souhlasit, že za čtyři je jenom umělecký dojem, protože na takový výkon ukazují i tvrdá data,“ komentoval to bývalý předseda dolní komory Parlamentu Vondráček.

Následně také připomněl korupční aféru Dozimetr, která se týká především vládního hnutí STAN. Ti mají podle Vondráčka problém v osobě svého předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana.

„Musím důrazně odmítnout, že by náš ministr vnitra ovlivňoval policii. Možná jste tak byli zvyklí fungovat vy, ale náš ministr vnitra tak nefunguje,“ reagovala Šebelová, která by současnou vládu oznámkovala dvojkou.

Vzápětí se opřela do opozičního ANO. „Na argumentaci pana Vondráčka je vidět, jak je hnutí ANO schizofrenní. Ono na jednu stranu říká, že na investice je dobré si půjčit, ale když navrhujeme, aby si Státní fond dopravní infrastruktury vzal půjčku od Evropské investiční banky na výstavbu silnic, tak to kritizuje,“ uvedla Šebelová. Souhlasila však, že by kabinet měl lépe komunikovat s veřejností.

Debaty o známkování vlády se zúčastnil také poslanec opoziční SPD Radek Koten. Rozhodoval se mezi čtyřkou a pětkou. „Vláda je nekoncepční, dá se říct, že všechny její kroky jsou chaotické a její výsledky v průzkumech veřejného mínění tomu odpovídají,“ uvedl. Horší vládu podle něj Česká republika nikdy neměla.

Tagy: