Lipavský: Hamás je teroristická organizace. Česko plně respektuje právo Izraele na sebeobranu

Jan Lipavský promluvil o situaci v Izraeli.

Jan Lipavský o situaci v Izraeli

Je potřeba aktivní spolupráce při podpoře Izraele, který čelí výjimečně intenzivnímu útoku ze strany Hamásu. Zdůraznil to ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na tiskovém briefingu před svým odletem na zasedání ministrů EU a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) v Ománu. Dodal, že Česká republika plně respektuje právo Izraele na sebeobranu a považuje Hamás za teroristickou organizaci.

„Musíme spolupracovat na podpoře Izraele, který v těchto dnech čelí naprosto bezprecedentním útokům ze strany Hamásu, při kterých přišlo o život opravdu velké množství civilistů. Izraelskému ministru zahraničí Eli Cohenovi jsem také sdělil, že Česko je připraveno pomoci a plně respektuje právo Izraele na sebeobranu,“ uvedl Lipavský.

ČTĚTE TAKÉ: Migranti oslavující vraždění do Evropy nepatří, shodli se Zdechovský a Konečná

Podle ministra zahraničí jednání EU a GCC proběhne tak, jak bylo původně zamýšleno, nicméně nová situace se jistě promítne do obsahu jednání. „Mluvit se bude především o prohloubení vzájemné strategické spolupráce, regionální bezpečnosti, možnostech deeskalace konfliktů, ale i o klimatických změnách,“ uvedl. Dodal, že část programu se bude věnovat možné spolupráci v projektech humanitární a rozvojové asistence.

Dění v Perském zálivu má podle Lipavského vliv i na celou řadu dalších témat, kterými se EU zabývá. Zmínil migrační trasy, destabilizující vliv Íránu či bezpečnost obchodních cest. V Maskatu se setká se svými protějšky z Ománu a Saúdské Arábie. „Uvidíme, třeba se podaří domluvit i nějaké další schůzky,“ doplnil. Zmínit na jednáních chce aktuální otázky, Ukrajinu, ale i to, že Česko považuje palestinské radikální hnutí Hamás za teroristickou organizaci a společného nepřítele.

Co se týče Čechů nacházejících se v Izraeli, je podle Lipavského v tuto chvíli registrováno v systému DROZD 165 lidí, počet tedy během pár hodin klesl. „Přikládáme to tomu, že se občanům daří dostávat z Izraele pomocí komerčních letů. Zároveň v tuto chvíli platí, že neregistrujeme žádné oběti mezi českými občany,“ upřesnil.

Ministerstvo zatím neplánuje případnou evakuaci. „Průběžně situaci vyhodnocujeme a komunikujeme s konkrétními lidmi. Ta možnost tady vždycky je, ale v tuto chvíli to nechci nějak blíže konkretizovat,“ sdělil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak dlouho potrvá válka? Rozhodne Izrael. Pozemní útok by hrál do karet Hamásu, shodli se experti

Tagy:
Izrael EU Palestina Hamás izraelsko-palestinský konflikt politika Omán Jan Lipavský