Skoro 200 tisíc lidí muselo opustit domovy. Přes Filipíny se prohnal další tajfun

Tajfun Vamco

Nejméně šest lidí zemřelo a dalších deset se pohřešuje od středeční noci, kdy se Filipínami prohnal tajfun, tentokrát pojmenovaný Vamco. Téměř 200 tisíc lidí se muselo evakuovat. Vamco je už pátou bouří, která zasáhla ostrovy v průběhu posledních tří týdnů.

S odvoláním na národní policii na Filipínách CNN sdělila, že dvě oběti byly ve věku 68 a 70 let. Tajfun Vamco, na Filipínách označovaný jako Ulysses, je podle Filipínské správy atmosférických, geofyzikálních a astronomických služeb (PAGASA) srovnatelný s hurikánem kategorie dvě.

Vamco dorazil k filipínskému pobřeží ve 23:00 místního času poblíž Patnanunganu v Quezonu, poté pokračoval na západ a dorazil k ostrovu Luzon. Podle PAGASA způsobila bouře záplavy. Agentura varovala, že deště mohou spustit sesuvy půdy.

Fondy pro mimořádné události jsou vyčerpány

Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvedla, že bouře v centru Luzonu má obzvláště negativní dopad, jelikož zasáhla 1,6 milionu lidí postižených již tajfunem Goni. „Červený kříž má velké obavy především o 240 tisíc lidí, kteří přišli o domov kvůli tajfunu Goni, zvlášť o ty, kteří žijí v provizorních útočištích podél pobřeží,“ sdělila organizace ve svém prohlášení. Situace je podle ní nyní zoufalá. Fondy místní samosprávy na mimořádné události se totiž vyčerpaly na pandemii koronaviru.

Vědci varují, že kvůli klimatickým změnám jsou takové bouře ničivější. Je stále zřejmější, že hurikány, tajfuny a tropické cyklony na celém světě jsou spojeny s oteplováním zeměkoule, uvedla studie zveřejněná v květnu.

Leteckou záchranu brzdilo počasí

Filipínský ministr vnitra Eduardo Año uvedl, že pátrací a záchranné operace probíhaly napříč Luzonem, zejména v postižených oblastech Cainta, Montalban a San Mateo v Rizalu a Metro Manile.

Marcy Teodorová, starostka města Marikiny, které zasáhly povodně, ve čtvrtek novinářům řekla, že snahy o leteckou záchranu brzdilo počasí. Proto apelovala na zpřístupnění dalších záchranných zdrojů. Mnoho obyvatel města čekalo uvězněno na střechách zatopených domů.

Při katastrofě pomáhalo více než 25 tisíc policistů. Podle šéfa filipínské policie Debolda Sinase mělo být zaplaveno 411 oblastí, bez elektřiny jich zůstalo dokonce 519.

PAGASA uvedla, že střed bouře se vzdaluje od Filipín a směřuje k Vietnamu. Dlouhodobá předpověď Střediska pro varování před tajfuny ukazuje, že slabší Vamco zasáhne Vietnam pravděpodobně tento víkend.

Tagy: