Přesný zásah Izraelců. Při náletech v Gaze zabili vysoce postaveného představitele Hamásu

Následky izraelských náletů v Gaze

Válka v Izraeli a Gaze 16. 10. 2023

Při izraelských náletech v Gaze zahynul vysoce postavený představitel ozbrojeného křídla Hamásu Ajmán Nufál. Podle agentury Reuters to v úterý uvedlo ozbrojené křídlo této palestinské islamistické skupiny, která v Pásmu Gazy vládne. Informaci potvrdila také izraelská armáda. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh krátce nato oznámilo, že při přeshraničních bojích na jihu Libanonu u hranice s Izraelem zahynuli čtyři jeho bojovníci, dohromady tedy už devět, píše agentura AFP.

Nufál byl členem vyšší vojenské rady ozbrojeného křídla Hamásu brigády Kasám a zodpovídal za střední část Pásma Gazy.

ČTĚTE TAKÉ: Úspěšný útok Ukrajinců. Rusové přišli o vrtulníky a další speciální vybavení, hlásí armáda

Ozbrojenci Hamásu 7. října provedli rozsáhlý pozemní a raketový útok na jih Izraele, při kterém přišlo o život asi 1 400 lidí, zejména civilistů. Dalších více než 200 lidí Hamás odvlekl do Pásma Gazy.

Izrael po útoku zahájil v Pásmu Gazy bombardování, které zdůvodnil potřebou zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu, aby se podobné útoky už neopakovaly. O život při bombardování v posledních 11 dnech přišlo podle palestinských úřadů na 2 800 Palestinců.

V posledních dnech izraelská armáda informovala, že zabila několik předáků Hamásu, včetně velitele vzdušných sil Muráda abú Muráda či Alího Kazího, který vedl jeden z přeshraničních útoků na osady na jihu Izraele.

Íránem podporované libanonské hnutí Hizballáh, které je spřízněné s Hamásem, mezitím v úterý uvedlo, že na jihu Libanonu byli zabiti čtyři jeho bojovníci, čímž se počet členů hnutí zabitých od začátku nynější eskalace na hranici s Izraelem zvýšil na devět.

Izraelská armáda dnes také uvedla, že „odhalila teroristickou buňku, jejíž členové se snažili přelézt bezpečnostní plot na libanonské hranici a nastražit na místě výbušninu“. V této souvislosti armáda uvedla, že „čtyři teroristy zabila“.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy: