Velká změna trendu: Firmy přestávají mít zájem o dohodáře. Prudce roste počet živnostníků

Sběr jablek je často řešen dohodou o provedení práce.

Budou živnostníci odvádět vyšší zálohy na sociální pojištění?

Počet nově zahájených živností v letošním prvním pololetí byl nejvyšší od roku 2011. Jen za červen začalo podnikat téměř 6 tisíc lidí. Trend může souviset s přísnějšími podmínkami pro poskytování dohod o provedení práce od začátku července. Firmy před tímto scénářem varovaly a uvedly, že dohodáři nové podmínky obejdou založením živnosti nebo jejich práci převezmou zaměstnanci.

Vývoj na pracovním trhu sleduje společnost CRIF. Podle jejich analýzy zahájilo činnost od ledna do června 42 325 podnikatelů. Podle společnosti jde o důsledek ekonomické situace a také legislativních změn u dohod o provedení práce. Firmy totiž mohou preferovat živnostníky před zaměstnáním pracovníků na dohodu.

ČTĚTE TAKÉ: Státní dluh vzrostl na 3,2 bilionu korun. Na každého Čecha připadá téměř 300 tisíc

Před tímto krokem varovala v minulosti Hospodářská komora. Ta totiž upozorňovala na svou analýzu, kterou provedla u členských společností. Firmám se totiž vládními úpravami zvýšily náklady a také administrativa. Proto plánovaly počet uzavíraných dohod snižovat.

Podle komory se práce dohodářů přerozdělí mezi ostatní zaměstnance a spíše se najmou osoby samostatně výdělečně činné či pracovníci s jinými smluvními vztahy, jako je například smlouva o dílo nebo využijí služeb pracovních agentur. Jen necelá pětina oslovených společností uvedla, že se jich změny nebudou týkat.

Firmy na dohody zaměstnávají zejména studenty, seniory či matky na rodičovské. „Řada sektorů se bez dohod neobejde, jsou používány třeba na sezónní práce v zemědělství nebo cestovním ruchu. Přerozdělování práce mezi zaměstnance přitom může snížit míru specializace pracovníků, a tedy i produktivitu práce,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka ale upozornil na jedno úskalí. „Hledají alternativu, která funguje. Umím si představit, že se obrátili na formu živnosti. U ní je ale potřeba myslet na závazky u zdravotní pojišťovny a ČSSZ,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Společnosti dohody zneužívaly, říká ekonom

Ekonom také upozorňuje, že ztížení podmínek pro dohodáře nic nevyřeší. „Pokud je motivace ve vyšší flexibilitě a nižším daňovém zatížení, tak se budou hledat možnosti. Největší obava panovala ze šedé ekonomiky. Rozumím ale důvodům. V několika případech bylo dokázáno, že ve společnostech bylo rozdáno zaměstnancům několik dohod. Kvůli daňovému zvýhodnění se to vyplatilo zaměstnancům a zaměstnavatelům. Tratil na tom pouze stát. V době konsolidace se tak nelze divit tomu, že do toho vláda sáhla,“ řekl Peterka.

Podle něj bude potřeba dále sledovat data o nových či zaniklých živnostech. S příchodem letní sezóny totiž mohou lidé žádat o živnostenské oprávnění. „A pak si profakturovat odpracované hodiny na několika místech. Například pokud dopoledne sbírají jablka a odpoledne někde jinde myjí nádobí. Následně na konci léta tuto živnost přeruší,“ dodal Peterka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za obědy si v restauraci opět připlatíme. Na kolik vyjde svíčková či guláš?

Kromě nových podnikatelů došlo za první pololetí letošního roku také k přerušení téměř 46 tisíc živností. „V letošním roce pozorujeme další pokles počtu podnikatelů, který je důsledkem velkého množství ukončených podnikatelských činností a částečně i rostoucí míry bankrotů. Na druhou stranu však během prvních šesti měsíců v Česku začalo podnikat o 12 procent více lidí než ve stejném období minulého roku,“ okomentovala data analytička CRIF Věra Kameníčková.

Tagy:
práce ekonomika Hospodářská komora analýza Česko Česká správa sociálního zabezpečení živnost Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky CRIF - Czech Credit Bureau