Přestřelka v Partii: Poslanci se pohádali o vyhlášení války na Ukrajině i ruských webech

Partie Terezie Tománkové  Helena Langšádlová, Ondřej Lochman, Jana Mračková Vildumetzová a Jiří Kobza

PARTIE Terezie Tománkové 5.6.2022

Poslanec SPD Jiří Kobza vyvolal ostré reakce od svých kolegů ze Sněmovny v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Řekl, že ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině té druhé nevyhlásila válku, čímž naznačil její zpochybnění. Že to Putin nenazval válkou, neznamená, že tam není válka, reagoval viditelně rozčilený poslanec STAN Ondřej Lochman.

„Na Ukrajině je regulérní válka,“ oponovala také ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). „Nesouhlasím, válka na Ukrajině je,“ řekla i Kobzova kolegyně z opozice, představitelka hnutí ANO a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová.

Poslanec SPD Kobza si také postěžoval, že kvůli údajné cenzuře ruských webů není možné se dozvědět o tom, co a jak Rusko plánuje. S tím ale nesouhlasil Lochman ze STAN. „Ruská propaganda blokovaná není, ale musíte mít přehled o tom, zda je to lež, nebo ne,“ řekl.

Spor o podobu pětitisícového příspěvku na děti

Řeč se stočila i k pětitisícovému příspěvku na dítě. Podle vládního zákona mají mimořádný příspěvek dostat rodiny s dětmi, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají dětské přídavky, by měly podporu získat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Ministerstvo práce uvedlo, že podle vládního návrhu by na příspěvek mělo mít nárok asi 1,56 milionu dětí. Výdaje by měly činit 7,8 miliardy.

Hnutí ANO bude podle Mráčkové Vildumetzové navrhovat, aby se příspěvek týkal všech nezaopatřených dětí. „Chceme, aby tam byly i nezaopatřené děti třeba do 27 let,“ řekla v Partii. „Považujeme to za lepší než nic, ale přijdeme s pozměňovacím návrhem,“ uvedl za SPD Kobza.

Tagy:
válka Ukrajina uprchlíci Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové Helena Langšádlová Jiří Kobza Starostové a nezávislí Svoboda a přímá demokracie Jana Mračková Vildumetzová Ondřej Lochman Jana Vildumetzová válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu