Vláda neví, co se na ni řítí. Přijde apokalypsa, varoval Fiala a představil desatero SPD

Radim Fiala v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 5.6.2022

Vláda netuší, co se na ni řítí, pustil se do kabinetu Petra Fialy (ODS) šéf poslanců SPD Radim Fiala. Varoval, že přijde apokalypsa. V pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS zároveň představil „desatero SPD“. Mezi to patří například odstoupení z Green Dealu, energetické povolenky nebo vystoupení z energetické burzy.

„Vláda neví, co se na ni řítí, přijde apokalypsa a katastrofa. Ve srovnání s ostatními zeměmi v Evropě česká vláda dělá nejméně, nedělá téměř nic. SPD ji kritizuje oprávněně,“ pustil se do kabinetu v Partii Fiala.

Opoziční hnutí SPD proto přišlo s deseti základními body, jak se dostat s ekonomické krize. „Hlavním bodem jsou energie. SPD navrhuje vystoupení z evropské energetické burzy. To je alfa a omega veškerého problému. Na energiích stojí všechno. Pokud se něco neudělá, nadále se bude roztáčet inflace,“ varoval.

V desateru jsou zmíněné také odstoupení z Green Dealu nebo energetické povolenky. „Vláda nemá odvahu na to, aby odstoupila od Green Dealu, od obchodování s emisními povolenkami a evropské energetické burzy. Vláda si myslí, že to za měsíc přejde. Nepřejde. Ceny energií poletí roky nahoru, bude to apokalypsa,“ zdůraznil šéf poslaneckého klubu SPD.

Podle něj neexistuje jiná alternativa, než brát ropu a plyn z Ruska. „Když tak neuděláme, zjistíme příští zimu, že je zima. Jsem zvědavý, čím ruskou ropu chcete nahradit. No ničím. Benzín a nafta se potom dostanou na 100 korun za litr. To chcete?“ ptal se Skopečka v Partii.

Nechci, aby kvůli nápadu SPD lidé neměli čím topit

Podle místopředsedy Sněmovny a ekonoma Jana Skopečka (ODS) inflaci způsobila nezodpovědná hospodářská politika vlády Andreje Babiše (ANO). „Z Green dealu se nevyvážeme, nemáme politickou sílu to zrušit. Babiš ji podepsal, aniž by vymohl řadu výjimek. Doufám, že Česká republika, která zanedlouho přebírá předsednictví Evropské unie, přinese nějaké úpravy Green dealu. Věci lze posunout na úrovni EU,“ uvedl.

Podle něj Česká republika těžko zruší i obchodování s emisními povolenkami. „ČR měla spojence pouze v Polsku, je potřeba hledat větší koalici, stejně jako jsme hledali v otázce jaderné energie,“ upozornil.

Česko nemůže podle Skopečka odejít ani z evropské energetické burzy. „Jsme závislí na ruském plynu, který bereme od Německa. Pokud si řekneme: ,Odejdeme z burzy,‘ říkáme tím, že posíláme Německo do velkých ekonomických problémů. Pro nás je důležité mít plyn. Souhlasím s tím, že bude muset přijít něco jako sociální tarif. Nemůžeme odejít z energetické burzy a chtít od Německa plyn. Je málo nabídky a velká poptávka po energiích. ,Odejděme z burzy,‘ zní dobře v televizi, ale kvůli nápadu SPD nechci, aby lidé neměli čím topit v zimě,“ pustil se do Fialy.

Zároveň ale uznal, že být závislý na dodavatelích je chyba. „Ještě, když jde o Rusko. Nemůžeme ale zavřít kohoutky, bez ruské ropy se neobejdeme. Musíme dělat vše, abychom hledali alternativy, ale pokud chceme zodpovědně přistupovat k našim lidem, bez ruské ropy se v současné době neobejdeme,“ dodal s tím, že snad si SPD své desatero rozmyslí a „přijde s něčím lepším“.

Tagy: