Přestřelka v superdebatě: Bašta chce odvolat vládu. Lež a ústavní puč, reagoval Hilšer

Poslanec za SPD Jaroslav Bašta v prezidentské debatě na CNN Prima NEWS zopakoval, že v případě zvolení odvolá vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer se však do něj pustili s tím, že by tento postup byl protiústavní a dal by se nazvat přímo pučem. Bašta však připomněl jmenování vlády Jiřího Rusnoka prezidentem Milošem Zemanem před deseti lety.

„Pokud jde o rok 2022, byl to rok, který byl plný nepříjemných překvapení, která většinou vycházela z chybné politiky nynější vlády. Ta napáchala daleko víc škody než kdokoliv předtím. Kandiduji, abych odvolal vládu Petra Fialy, a proto, abych zabránil válce, kterou vláda touží vyvolat,“ řekl poslanec za SPD.

Na Baštova slova rychle reagoval Marek Hilšer. „Nemám důvod k tomu, abych podkuřoval současné vládě. Nejhorší je, když politici slibují něco, co je nerealistické. Ať se na mě pan Bašta nezlobí, ale slibuje něco, co by bylo pučem. Pokud máme fungovat, musíme ctít základní zákon – Ústavu. Pokud někdo říká, že odvolá vládu a nemá předpoklady, je to špatně,“ uvedl v debatě.

Pro odvolání vlády vidí poslanec SPD precedens v počínání dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana, který před deseti lety jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. „Zapomínáme na historii, před deseti lety tu byla vláda, která měla 118 poslanců, a padla. Místo toho byla jmenována vláda úřednická a prezidentská a poté byly volby. Tento vývoj očekávám,“ řekl Bašta. „Problém byla Nečasova vláda, která se zhroutila. Pokud jde o ústavu, platí precedenty a tento se dá za krizové situace využít,“ dodal prezidentský kandidát Bašta.

Reakci na prezidentského kandidáta za SPD záhy dodal i Pavel Fischer. Baštův návrh označil za silně protiústavní. „Pan Bašta říkal, že se máme poučit z historie. Zmiňoval, že tu byla Rusnokova vláda. Domnívám se ale, že patřila k temným kapitolám neústavního období naší země. Je to příklad, který není hodný následování, a je potřeba ho jasně označit za protiústavní,“ reagoval senátor.

Celou superdebatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: