Cítím se být Arabem, gayem a postiženým. Šéf FIFA hájí Katar a viní Západ z pokrytectví

Gianni Infantino na tiskové konferenci těsně před začátkem MS v Kataru

Mistroství světa ve fotbale v Kataru vyvolává emoce. Prezident FIFA Gianni Infantino v předvečer šampionátu obvinil západní státy z pokrytectví kvůli zprávám o stavu lidských práv v Kataru. V téměř hodinovém projevu pořadatelskou zemi vášnivě obhajoval.

Pořadatelská země je v západních médiích kritizována kvůli úmrtím zahraničních pracovníků či zacházení s lidmi z LGBT komunity. Prezident FIFA proto téměř v hodinovém projevu na tiskové konferenci v Dauhá pořadatelskou zemi obhajoval. Informuje BBC.

Infantino monolog zahájil slovy: „Dnes mám silné pocity. Tento den se cítím být Katařanem, Arabem, Afričanem, cítím se být gayem, cítím se být postiženým, cítím se jako zahraniční pracovník,“ řekl.

V únoru 2021 Guardian uvedl, že v Kataru zemřelo 6 500 pracovníků z Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky od doby, kdy stát vyhrál kandidaturu na mistrovství světa. Číslo je založeno na údajích poskytnutých velvyslanectvími zmíněných zemí v Kataru. Katarská vláda však uvedla, že je tento počet zavádějící, protože ne všechna úmrtí souvisela s projekty kolem mistrovství světa.

Podle Infantina je však západ pokrytecký. „Jsem Evropan. Za to, co děláme 3 000 let po celém světě, bychom se měli příštích 3 000 let omlouvat, než začneme dávat morální lekce,“ sdělil. „Pokud Evropě opravdu záleží na osudu těchto lidí, mohou vytvořit legální cesty, jak těmto pracovníků umožnit přijít pracovat do Evropy a dát jim nějakou budoucnost a naději,“ doplnil.

Katar podle něj udělal za poslední roky velký pokrok. „Tato jednostranná morální lekce je jen pokrytectví. Zajímalo by mě, proč nikdo neuznává progres, kterého bylo v Kataru dosaženo od roku 2016,“ uvedl.

„Katar je připraven a bude to nejlepší mistrovství světa všech dob. Nemusím bránit Katar, on se může bránit sám. Bráním ale fotbal,“ zdůraznil.

Prezident FIFA Gianni Infantino byl v minulosti kritizován také za nadstandardní vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým úzce spolupracoval během příprav posledního mistrovství světa v Rusku. v Kremlu později dokonce převzal i ruský Řád přátelství. Světové agentury navíc upozorňují, že nikdy neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu.

Tagy: