Pavel přivítal šéfku Evropské komise. Von der Leyenová poděkovala za českou pomoc Ukrajině

Prezident Petr Pavel v úterý vpodvečer přijal na Pražském hradě předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Hovořili o Ukrajině, vztazích EU se Spojenými státy a s Čínou, klimatické politice nebo o samostatnosti unie v otázce klíčových surovin.

„Státy EU musejí vytvořit protiváhu ve strategickém soupeření s Čínou, země s demokratickými státy nesdílí společné hodnoty,“ řekl po setkání prezident Pavel. Setkání podle jeho slov bylo krátké. Pavel také ocenil stanoviska, která předsedkyně zastává ve vztahu k Ukrajině i k Číně. „Paní předsedkyni znám ještě z našeho fungování v NATO a já oceňuji její konzistenci,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodový věk se bude měnit podle délky dožití. Do roku 2050 by mohl nastat problém, řekl Jurečka

Leyenová Česku pogratulovala k předsednictvu a promluvila o další spolupráci. „Moc se těším na společné plány, hlavně v pomoci Ukrajině. O tom jsme intenzivně jednali, EU silně podporuje Ukrajinu a každodenní hmatatelnou pomocí musíme pokračovat. Chtěla bych poděkovat Česku za jeho solidaritu vůči Ukrajině,“ sdělila předsedkyně. Zmínila, že Češi přivítali největší počet Ukrajinců na hlavu.

S premiérem Petrem Fialou (ODS) před setkáním s prezidentem hovořila o energetických projektech, Národním fondu obnovy a aktuálních politických tématech. S předsedou vlády se von der Leyenová setkala krátce. „Řešili jsme hlavně energetické projekty a Národní plán obnovy, pomocí kterého hodláme mimo jiné zvýšit energetickou soběstačnost Česka. Bavili jsme se i o aktuálních tématech evropské a světové politiky,“ napsal Fiala k setkání na Twitteru.

Původně se měla šéfka EK s prezidentem sejít již při Pavlově dubnové návštěvě Bruselu. Von der Leyenová ale tehdy kvůli narození vnuka narychlo zamířila do Německa, schůzku zrušila a nabídla náhradní schůzku v Praze.

Tagy: