Volby vyhrál Trump, tvrdí jeho příznivci. Bidenovo vítězství označují za spiknutí

O víkendu protestovali proti výsledku amerických prezidentských voleb po celých Spojených státech příznivci Donalda Trumpa. Mnozí měli zbraně, krucifixy a vlajky s heslem dosluhujícího prezidenta „Make America Great Again“ (Udělejme Ameriku znovu skvělou). Trumpovi stoupenci tvrdí, že byl o znovuzvolení připraven nezákonně.

Stovky lidí se v sobotu shromáždily s americkými vlajkami v centru arizonského města Phoenix. Nově zvolený prezident Joe Biden se podle nich spikl s médii, aby se společně zmocnili Bílého domu. Jejich tvrzení podpořila Trumpova kampaň, která zpochybňuje výsledky hlasování. V sobotu Trump podal žalobu na průběh voleb v okrese Maricopa ve státě Arizona. Kvůli chybě pracovníků ve volebních místnostech tam prý neprávem odmítli hlasy některých voličů.

Státní tajemnice Arizony Katie Hobbsová uvedla, že ze strany Trumpa se jedná pouze o manévr, kterým chce oddálit zvolení nového prezidenta. „Chytá se stébla,“ zdůraznila.

Mnozí demonstranti měli zbraně

Trumpovi příznivci se shromažďovali především v okrese Miracopa a u arizonského Kapitolu ve Phoenixu, mnozí z nich přitom u sebe měli zbraně. „Spočítejte legální hlasy! Sledujeme vás,“ skandovali. Biden vede v Arizoně nad Trumpem o 18 600 hlasů.

Protesty také proběhly ve státech Michigan, Georgii, Severní Dakotě a Pensylvánii. V Michiganu došlo ke střetu mezi Trumpovými a Bidenovými stoupenci. V Atlantě se podle odhadu sešlo na tisíc Trumpových příznivců. „Ještě to neskončilo. To není konec,“ provolávali někteří. K žádnému bezprostřednímu násilí ve městě nedošlo, ačkoli v jednom okamžiku policie musela oba tábory od sebe oddělit.

Během jednoho z protestů řečníci vyzvali dav, aby neakceptoval výsledky voleb. Apelovali také na právníky a studenty práv, aby přišli dosluhujícího prezidenta bránit. „Všichni víme, že prezident Trump tyto volby vyhrál!“ křičel jeden z řečníků.

Trump zveřejní nekrology údajně mrtvých voličů

V sobotu byli v davu také stoupenci krajně pravicových skupin, jako jsou Proud Boys a Three Percenters. Někteří jejich členové byli vyzbrojeni poloautomatickými zbraněmi. Demonstranti se v jednom okamžiku střetli s menší skupinou lidí, kteří nesli mexické a americké prapory. Devatenáctiletá Jacki Valenciová, která nesla transparent s nápisem Biden-Harris, prohlásila, že je snaha Trumpových příznivců směšná. „Nemají žádné důkazy o tom, že došlo k podvodu,“ zdůraznila.

Donald Trump oznámil, že podle něj byli ve volbách zaregistrováni i zesnulí, aby mohl Biden získat více hlasů ve svůj prospěch. Své tvrzení chce dokázat zveřejněním nekrologů těchto voličů.

Tagy: