Setkání prezidentů V4: Zeman jako jediný neměl roušku, v projevu připomněl Havla

Prezident Miloš Zeman po více než roce vyrazil na zahraniční návštěvu. Účastní se jednání zemí visegrádské čtyřky (V4) v Polsku. V projevu mimo jiné připomněl význam bývalého prezidenta Václava Havla pro založení této skupiny středoevropských zemí. Během přivítání, které proběhlo venku, Zeman neměl na rozdíl od ostatních hlav států nasazenou roušku.

Summit se koná v prezidentské rezidenci na Helské kose v Polsku a začal oficiálním uvítáním s vojenskými poctami. Polská hlava státu Andrzej Duda kromě Zemana přivítala také slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou a maďarského prezidenta Jánose Ádera.

Přivítání proběhlo venku a Zeman jako jediný z prezidentů neměl nasazenou roušku. Kvůli dlouhodobým zdravotním problémům, se kterými se česká hlava státu potýká, byl poté ochrankou odveden k přistavenému golfovému vozíku.

Zeman měl vevnitř roušku nasazenou

Ačkoliv Zeman venku roušku nasazenou neměl, podle zveřejněných fotografiích na Twitteru mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka lze vidět, že česká hlava státu ji při prvním plenárním jednání již nasazenou má.

Podle Ovčáčkova Twitteru Zeman v úvodu svého vystoupení poukázal na významnou úlohu Václava Havla při založení tohoto uskupení. Na společné politické spolupráci se totiž 15. února 1991 dohodli tehdejší prezidenti Československa a Polska Václav Havel a Lech Walesa a maďarský premiér József Antall v severomaďarském Visegrádu.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve svém projevu zdůraznil prvek solidarity a přátelství v rámci Visegrádské čtyřky. Poukázal například na to, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům,“ napsal Ovčáček. Vlády ve Varšavě a Budapešti jsou už několik let terčem kritiky ze strany Evropské unie i jiných mezinárodních organizací kvůli údajnému narušování principů nezávislosti justice, podkopávání práce nezávislých médií nebo nevládních organizací.

V úterý dopoledne se Zeman také prostřednictvím videokonference zúčastnil jednání zástupců střední a východní Evropy s Čínou. Podle agentury Bloomberg na něm čínský prezident Si Ťin-pching řekl, že jeho země je připravena státům střední a východní Evropy poskytnout vakcíny proti koronaviru.

Celkem jsou naplánována tři společná zasedání V4, při kterých se bude řešit energetická bezpečnost a otázky klimatu, ekonomické zotavení z pandemie a 30. výročí vzniku skupiny.

Pro Zemana je cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, předchozí byly kvůli pandemii zrušeny.

Tagy: