Prezidentský pár slaví narozeniny. Výroba dortů zabrala 50 hodin, podívejte se, jak vypadají

Prezidentský pár dostane k narozeninám speciální dorty.

Dort pro prezidenta Petra Pavla

Prezident Petr Pavel oslavil ve středu 62. narozeniny. A v neděli 5. listopadu se mezi oslavence zařadí i jeho manželka Eva. Štáb CNN Prima NEWS byl u toho, když se pro prezidentský pár připravovaly narozeninové dorty.

Pražský hrad objednal dorty ve Frýdku-Místku. Zadání znělo jasně: „Vyrobte dva menší dorty, jeden pro prezidenta, druhý pro první dámu.“ „Požadavek, který zazněl hned na začátku, nemají být moc velké,“ popsal Gevorg Avetisjan, majitel společnosti Marlenka.

Pro Petra Pavla se pekl dort ve tvaru motorky, pro první dámu černá kočka. Cukrářka si proto musela na internetu najít desítky fotografií. „Vyhledávali jsme různé fotky, abychom měli detaily,“ sdělila cukrářka Nelly Řezáčová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neckář dostal bankovku s vlastní podobiznou. Byla i na plakátu ve Francii, smál se

K výrobě obou dortů využila nejnovější technologie a moderní cukrářské postupy jako například tisk jedlého fondánu. Z něj vyrobili část prezidentovy motorky nebo obojek pro kočku Micku. „Fousky jsou cukrářské drátky a ta hmota je taková speciální surovina, která se smíchá s vodou a musí se vypracovat, aby to vypadalo jako chloupky,“ řekla Řezáčová. Oči kočky jsou vyrobené z karamelu.

Vyrobit dorty pro prezidentský pár trvalo cukrářce téměř 50 hodin. Nejnáročnější byla výroba motorky.  „Nejtěžší na tom byly detaily. Museli jsme vyhledávat všechny podrobnosti,“ uvedla cukrářka.

Tagy: