Přežil ohnivé peklo. Grosjean opět závodí a s popálenou rukou si sáhl na trofej

V popisku na svém Twitteru má napsáno „odolný vůči haterům a ohni“. Je to téměř půl roku, co pilot Romain Grosjean vyšel jako fénix z plamenů při závodě formule 1 v Bahrajnu. Po tomto incidentu opustil po dlouhých letech královnu motorsportu, ovšem na závodění i po nekonečných vteřinách v ohni nezanevřel.

35letý jezdec se přesunul do zámoří do prestižního seriálu IndyCar a hned ve třetí Grand Prix se dostal na pódium. Při přebírání trofeje ukázal, jaké stopy zanechala bahrajnská nehoda na jeho levé ruce.

29. listopadu 2020 v rychlosti takřka 200 kilometrů za hodinu krátce za třetí zatáčkou ztratil kontrolu nad svým vozem. Vletěl do postranní bariéry, jeho monopost se rozpůlil a trosky ihned vzplanuly. Zdálo se, že takový náraz nemůže přežít, k tomu navíc zběsilé plameny. Po 28 vteřinách se však dokázal vydrápat z toho, co zbylo z vozu týmu Haas, a utekl do bezpečí. „Jsem ten muž, který vyšel z ohně,“ popisoval zpětně s úsměvem v dokumentu Drive to Survive z dílny streamovací platformy Netflix.

Jako zázrakem utrpěl pouze popáleniny, zejména pak na prstech levé horní končetiny. Kvůli tomu přišel o zbývající dva závody kalendáře formule 1, přičemž už dopředu bylo jasné, že stáj Haas dá pro rok 2021 šanci jiným jezdcům.

Dlouholeté zkušenosti z královny motorsportu jsou však žádaným zbožím, a tak Francouz narozený ve švýcarské Ženevě nebyl dlouho bez práce. Po jeho službách sáhl tým Dale Coyne Racing závodící v IndyCar. Nešlo čekat, že Grosjean bude od samotného začátku sbírat trofeje – přece jen vůz v americkém seriálu se podstatně liší od toho, do kterého usedal ve formuli 1.

Ve Velké ceně Alabamy dojel 10., na trati v Petrohradě 13., ale o posledním závodním víkendu v Indianapolis Grosjean zazářil. Na okruhu přezdívaném „Stará cihelna“ s trasou z velké části kopírující slavný oválový závod 500 mil Indianapolis si vyjel pole position. „Posledních pár let bylo z hlediska výsledků hodně krušných. Být ve špičce, to je jako být znovu naživu,“ poznamenal k mizérii v týmu Haas a znovuseznámení se s předními pozicemi.

V samotné Grand Prix dlouhých 44 kol vedl, nakonec ho předjel 20letý Nizozemec Rinus VeeKay.

I tak byla trofej za druhé místo velkým úspěchem. Obří radost měla vedle zkušeného závodníka jeho manželka Marion, která přidala na Twitter fotografii, jež ilustrovala, jak je na tom Grosjeanova popálená ruka několik měsíců po nehodě. K tomu připojila poetický vzkaz, který končil slovy: „Tato ruka s masem vytetovaným odolností.“

Grosjeana čeká po pěkném výsledku pauza. Pro zmíněných 500 mil Indianapolis (závod se jede 30. května, pozn. red.) ho ve voze vystřídá Pietro Fittipaldi, vnuk Emersona Fittipaldiho, dvojnásobného mistra světa formule 1. I Pietro už okusil seriál F1, když krátkodobě zastoupil právě Grosjeana po ohnivém incidentu.

Tagy: