Při úderu na Bejrút zahynulo osm lidí. Mezi oběťmi je zřejmě vojenská dvojka Hizballáhu

Při pátečním úderu na Bejrút zahynulo osm lidí a 59 bylo zraněno. Uvedlo to podle agentur Reuters a AP libanonské ministerstvo zdravotnictví. Více bezpečnostních zdrojů sdělilo, že přitom zemřel velitel operací Hizballáhu Ibráhím Akíl, což byl podle agentury AFP druhý nejvýše postavený činitel ve vojenské hierarchii Hizballáhu. Nejvyššího velitele Fuáda Šukra zabil izraelský úder na Bejrút v červenci.

„Cílem izraelského úderu byl Ibráhím Akíl, velitel sil Radván, který byl zabit,“ uvedl zdroj AFP. Akílovu smrt potvrdily agentuře Reuters i další dva zdroje. Podle nich Akíl zemřel při jednání s dalšími představiteli sil Radván.

ČTĚTE TAKÉ: Hizballáh nové pagery rozdával jen pár hodin před výbuchy. Trhavinu nenašli ani na letištích

Akíl figuroval na americkém seznamu hledaných osob s vypsanou odměnou sedm milionů dolarů kvůli údajnému podílu na dvou atentátech v Bejrútu na americké velvyslanectví a na základnu americké námořní pěchoty. Při obou útocích zemřelo v roce 1983 přes 300 lidí, píše americký zpravodajský web Sky News.

Svědci podle agentury Reuters v okamžiku pátečního útoku slyšeli nad městem hluk letadel a viděli oblak kouře nad zasaženou oblastí. K útoku došlo podle zdrojů a svědků Reuters na jižním předměstí Dahíja, které je baštou Íránem podporovaného šíitského hnutí. Místní televize Al-Džadíd přinesla z místa záběry ohořelých aut a ulice poseté sutinami.

„Armáda provedla cílený úder v Bejrútu. V tuto chvíli se nijak nemění obranné pokyny ze strany velitelství domácí fronty,“ uvedla bez dalších podrobností izraelská armáda s odkazem na pokyny udělované obyvatelům v krizových situacích. Zdroj z izraelské armády agentuře AP řekl, že cílem úderu byl Akíl, nedokázal však říct, zda představitel Hizballáhu zemřel.

Incident představuje další eskalaci napětí po explozích tisícovek komunikačních zařízení členů Hizballáhu a po mohutných přeshraničních útocích mezi Izraelem a Hizballáhem z tohoto týdne. Od loňského října, kdy vypukl současný konflikt na libanonsko-izraelské hranici, jde podle AFP o třetí úder na území libanonského hlavního města, k němuž se Izrael přihlásil či který mu je připisován. Hizballáh podniká útoky na Izrael jako výraz solidarity s palestinským teroristickým hnutím Hamás, jež v Pásmu Gazy čelí izraelské ofenzívě, která je odvetou za krvavý útok Hamásu na jižní Izrael loni v říjnu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výbušniny v pagerech? Stačí gram a urvou obličej, tvrdí experti. Popsali možný průběh operace

Tagy:
Izrael oběť Bejrút Reuters Hizballáh AFP ozbrojený konflikt Associated Press teroristický čin Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír