Hizballáh nové pagery rozdával jen pár hodin před výbuchy. Trhavinu nenašli ani na letištích

Libanonské šíitské militantní hnutí Hizballáh rozdávalo svým členům nové pagery ještě několik hodin předtím, než jich tisíce tento týden explodovaly v různých částech Libanonu. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na dva bezpečnostní zdroje. Podle nich Hizballáh zřejmě věřil, že pagery jsou zcela bezpečné. Zkoušel to například tím, že s nimi cestovali po letištích.

Jeden z členů Íránem podporované skupiny nový pager obdržel v pondělí, načež mu ještě nerozbalené zařízení v úterý vybuchlo v krabici, uvedl jeden ze zdrojů Reuters. Podle dalšího zdroje byl při jiném výbuchu pageru, který před několika dny obdržel vysoce postavený člen Hizballáhu, zraněn jeho podřízený.

ČTĚTE TAKÉ: Výbušniny v pagerech? Stačí gram a urvou obličej, tvrdí experti. Popsali možný průběh operace

Při zjevně koordinovaném útoku explodovala v úterý zařízení značky Gold Apollo v baštách Hizballáhu v jižním Libanonu, na předměstích Bejrútu a ve východním údolí Bikáa. Ve středu pak explodovaly stovky vysílaček využívaných Hizballáhem. Celkem si výbuchy vyžádaly životy 37 lidí, včetně nejméně dvou dětí, a dalších více než 3 000 osob bylo zraněno.

Libanon a Hizballáh z útoku viní Izrael, který svůj podíl na explozích nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Od útoků ovšem zintenzivnil své vzdušné údery proti Hizballáhu v Libanonu.

Západní bezpečnostní zdroj agentuře Reuters tento týden řekl, že na plánování útoku se podílela izraelská tajná vojenská zpravodajská jednotka 8 200. Podle libanonského informovaného zdroje byla k bateriím vysílaček připevněna vysoce výbušná trhavina PETN. Až tři gramy výbušniny ukryté v pagerech zůstaly Hizballáhem měsíce neodhaleny, uvedla agentura Reuters.

Výbušniny bylo podle zdroje Reuters velmi těžké odhalit pomocí jakéhokoliv skeneru. Jaké zařízení Hizballáh používal ke kontrole, zdroj ovšem nesdělil.

Hizballáh pagery po jejich dodání do Libanonu od roku 2022 kontroloval, mimo jiné s nimi cestoval po letištích, aby se ujistil, že nespustí poplach, sdělily agentuře Reuters další dva zdroje. Názvy letišť, na kterých se tyto kontroly prováděly, zdroje neupřesnily.

Spíše než o konkrétní podezření na pagery se však jednalo o rutinní kontroly s cílem nalézt jakékoli náznaky, že jsou opatřeny výbušninami nebo sledovacími mechanismy, uvedl jeden z bezpečnostních zdrojů.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh ve čtvrtečním projevu útok označil za bezprecedentní a řekl, že se jedná o vyhlášení války.

Hizballáh ani izraelská armáda na žádost Reuters o komentář nereagovaly. Tchaj-wanská firma Gold Apollo uvedla, že vybuchující pagery nevyrobila a že pocházely od evropského partnera s licencí. Reuters se nepodařilo zjistit, kde byly pagery vyrobeny, ani v jakou chvíli s nimi zacházela třetí strana.

Dříve v letošním roce bylo do Libanonu dodáno 5 000 takových pagerů. Hizballáh pagery podle listu The New York Times začal hojněji využívat ke komunikaci po propuknutí války v Pásmu Gazy loni v říjnu ve snaze zabránit izraelským odposlechům a sledování polohy zařízení.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výbuchy pagerů jsou vyhlášením války, řekl šéf Hizballáhu. Izrael podle něj překročil meze

Tagy:
výbuch Írán Bejrút Libanon Reuters Hizballáh trestná činnost trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír