Mohutný ruský útok na Charkov: Městem otřásají exploze, plameny zachvátily obytné domy

Kvůli ruským útokům došlo v Charkově k požárům budov (4. 5. 2024).

Ukrajina: Na válku se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS). Výbuchy poškodily obytné domy a další stavby, na dvou místech vypukly požáry.

Zhruba hodinu po půlnoci místního času starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov oznámil na Telegramu, že z Charkova je hlášeno několik explozí. Trosky ze sestřelených dronů měly způsobit požár soukromých domů v městském obvodu Osnovjanskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Británie povolila Ukrajině útočit na území Ruska, USA se odmítají přidat

Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na Charkov s pomocí raket, řízených leteckých bomb a dronů. Útoky ničí energetickou infrastrukturu a zabíjejí civilisty.

Pravoslavní křesťané v neděli slaví Velikonoce a starosta Charkova Ihor Terechov obyvatelům města popřál, aby jim svátky „přinesly nové síly v boji za pravdu a spravedlnost". Uvedl, že kostely budou otevřené celý den, ale nabádá k opatrnosti. „Vždyť i dnešek se Rusové mohou snažit využít ke svým teroristickým záměrům,“ napsal na svém telegramovém účtu.

Ukrajinské vzdušné síly v neděli oznámily, že systémy protivzdušné obrany nad Charkovskou, Chersonskou a Dněpropetrovskou oblastí zničily 23 z 24 útočných dronů, které Rusko vyslalo na ukrajinské území.

V Dnipru trosky sestřelených bezpilotních strojů zasáhly blíže neurčené objekty infrastruktury a jeden vícepodlažní dům. Ve Slobožanském okrese severně od Dnipra byly poškozeny dvě auta a obchod, informoval šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stíhačky F-35 potřebujete, uvedl v exkluzivním rozhovoru americký generál Hecker. Zmínil i silné stránky Rusů

Tagy:
válka zranění útok dron Ukrajina obytný dům garáž Rusko protivzdušná obrana ostřelování ruská invaze na Ukrajinu