Americký generál EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-35 potřebujete. Zmínil i silné stránky Rusů

Rusko nemá vzdušnou převahu, ale v mnohém se mu daří, řekl generál James B. Hecker v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Americký generál poskytl exkluzivní rozhovor pro CNN Prima NEWS

Jednou se dostaneme k tomu, že budou veškeré boje vést bezpilotní letouny, ale stále je to daleká budoucnost. Letouny páté generace, jako F-35, které si objednala Česká republika, budou nepostradatelné. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl vrchní velitel amerického letectva v Evropě, generál James B. Hecker. Přiblížil také, jaká strategie může sehrávat klíčovou roli ve válce Ukrajiny proti Rusku.

Proč by měly být právě letouny F-35 tou nejlepší volbou pro Českou republiku?
Jste desátou zemí v rámci NATO, která si letouny objednala. To vám dá příležitost pro bližší spolupráci s několika dalšími státy. Jak víte, jedná se o velmi způsobilý letoun. Letouny čtvrté generace budou stále velmi užitečné, ale v rámci některých misí, které máme před sebou, je důležité mít letouny páté generace. A my vás velmi rádi v komunitě F-35 přivítáme.

Co byste vzkázal lidem, kteří uznávají, že je to vynikající letoun, ale extrémně drahý? Navíc, v rychle se vyvíjejícím bojišti hlavní úlohu pomalu přebírají bezpilotní letouny...
Myslím, že se k tomu jednou dostaneme – že se veškeré boje budou vést bezpilotními letouny, ale stále je to daleká budoucnost. V současné době plní menší mise. Letouny páté generace budou jednoznačně nepostradatelné, pokud se chceme vyzbrojit a zachovat ve vzduchu převahu.

Západní, především americké letectvo, bylo historicky lepší než to z východního bloku. Vy jste měl nyní možnost dva roky sledovat výkony ruského letectva. Platí stále, že má západní letectvo převahu?
Stále to platí. Ruské vzdušné síly si vedou dobře a hodně se učí za pochodu, ale převahu ve vzduchu získat nedokázaly, jak jsme viděli. A to zvlášť na začátku, kdy bojovaly proti zemi, která byla vybavena jen starými ruskými raketami – a ani tehdy se jim to nepodařilo, ačkoliv se zdálo, že tomu bude naopak. Ukrajině teď pomáhá řada jiných zemí, takže má integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany a Rusové ve vzduchu převahu stále nemají. V některých aspektech se jim ale daří opravdu dobře, a to je právě ten jejich integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany, který je technologicky velmi vyspělý, ale stále není na úrovni systémů, které máme my v NATO.

ČTĚTE TAKÉ: V dodávkách munice pro Kyjev budeme pokračovat, řekla Černochová. Nemáme právo být z války unaveni

Bude letoun F-35 schopen proniknout ruskou protivzdušnou obranou?
Ano, budou toho schopné, ale budou k tomu potřebovat součinnost s ostatními složkami. Když chcete vést misi proti ruské strategii a vyřadit jejich integrovaný protivzdušný a protiraketový systém, jedna F-35 vám k tomu stačit nebude. Nebudou vám k tomu stačit ani samotné vzdušné síly. Je zapotřebí součinnost s pozemními silami, speciálními jednotkami i kosmickými a kybernetickými prostředky. Čili celá komunita, protože je to velmi náročný úkol: a letouny F-35 v této misi budou sehrávat klíčovou roli. Proto je skvělé, že jich bude k dispozici o 24 kusů více.

Celý exkluzivní rozhovor s generálem pro CNN Prima NEWS si můžete poslechnout ve výše přiloženém videu.

Tagy: