Selhali policisté při masakru dětí ve škole? Dlouho nedělali vůbec nic, zlobí se otec oběti

Muž s kyticí v ruce se modlí nedaleko místa masakru na texaské základní škole

Pieta za oběti střelby v Texasu

Proč byl útočník v texaské škole zneškodněn až po dlouhých 90 minutách? Na tuto otázku důrazně žádá odpověď otec desetileté dívky, která v úterý během střelby zahynula. Vyšlo totiž najevo, že přihlížející naléhali na policisty, aby okamžitě vnikli do budovy a proti střelci zakročili. Strážci zákona však situaci vyhodnotili jinak.

Jacklyn, dcera Jacinta Cazarese, byla mezi 19 dětmi a dvěma učiteli, které na základní škole Robb v městečku Uvalde zastřelil 18letý Salvador Ramos. První volání na tísňovou linku bylo přijato v 11:30 místního času. Volající upozorňoval, že z havarovaného vozidla vystoupil muž s dlouhou puškou a batohem.

„Bylo tam nejméně čtyřicet po zuby ozbrojených mužů zákona, ale neudělali vůbec nic, dokud nebylo příliš pozdě,“ řekl Cazares ABC News. „Situace mohla rychle skončit, kdyby měli lepší taktický výcvik,“ dodal.

Policie vyčkávala

Podle čtyřiadvacetiletého Juana Carranza, který bydlí naproti škole, jedna žena na policisty před institucí křičela: „Jděte tam!“ Policisté se ale rozhodli vyčkat. Útočník byl nakonec zlikvidován až ve 13:00 hodin.

Cazares sdělil, že chce od místních úřadů odpověď na otázku, proč se střelce nepokusili zastavit před útokem nebo alespoň během něj. „Jsem držitelem zbraně a jsem rozzlobený, jak snadné je si ji pořídit a jak mladý člověk si ji může koupit,“ vysvětlil zdrcený otec.

Ředitel texaského odboru veřejné bezpečnosti Steve McCraw policisty naopak pochválil a popřel, že by došlo k selhání. Na otázku ohledně dlouhé časové prodlevy odpověděl: „Je zřejmé, že v této situaci jsme selhali v tom smyslu, že jsme tomuto masovému útoku nezabránili. Ale mohu vám říci, že policisté, kteří dorazili na místo a vystavili své životy nebezpečí, zachránili další děti.“

„Nebylo to horší proto, že strážci zákona dělali to, co mají. Prokázali úžasnou odvahu, když běželi proti střelbě s jediným cílem – pokusit se zachránit životy,“ zdůraznil texaský guvernér Greg Abbott.

Tagy: