Osmiletý chlapec i matka čtyř dětí. Kdo jsou oběti šíleného střelce z texaské školy?

Jedna z prvních identifikovaných obětí šíleného střelce v Texasu. Útok ve škole nepřežil teprve 8letý Uziyah Garcia

Střelba na škole v Texasu

Rodiny a úřady postupně začínají rozkrývat identity obětí střelby v americkém Texasu. Dětem, které útok nepřežily, bylo maximálně deset let, některé z nich oslavily pár dní před svou smrtí narozeniny. Dívka jménem Eliahana Torresová dokonce ráno nechtěla do školy vůbec, ale rodiče jí to přikázali. Střelec jménem Salvador Ramos usmrtil také minimálně dvě učitelky, které na škole dlouhá léta působily. Dohromady po nich zůstalo pět dětí.

Z 19 potvrzených dětských obětí masakru na texaské základní škole byli podle webu Daily Mail zatím identifikováni dva chlapci a čtyři dívky. Podle policistů zoufalí příbuzní hledají dál své pohřešované blízké. Ke střelbě došlo v městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita.

Zabíjel šílenec, zní z rodin

Jednou z obětí je desetiletý žák čtvrté třídy Xavier Lopez. Chlapcova matka se jen několik hodin před střelbou zúčastnila slavnostní akce ve škole. Netušila, že to bylo naposledy, kdy svého syna viděla živého, uvedl pro televizi KTRK bratranec oběti. Jeden z členů Xavierovy rodiny založil účet GoFundMe, který má pomoci získat peníze na pohřeb. Už během úterního večera rodina vybrala více než 24 tisíc dolarů (přes 500 tisíc korun).

Útok nepřežil také osmiletý Uziyah Garcia, potvrdila podle zahraničních médií jeho rodina. „Můj synovec se stal obětí střelby ve škole,“ napsal Garciův strýc Mitch Renfro na Facebooku a dodal, že ho „zabil šílenec“. Chlapcova rodina sdělila televizi NBC, že Uziyah by 10. narozeniny oslavil letos v létě.

O život své dcery Makenny se od prvních zpráv o útoku obával Brandon Elrod. „Jsme na cestě do pohřebního ústavu. Nemůžeme svou dceru najít,“ popsal televizi KTRK v úterý večer. Smrt jeho dcery nakonec potvrdila na sociálních sítích Pilar Newberryová, jejíž dcera chodila s Makennou na kroužek akrobacie.

„Sladká Makenno, odpočívej v ráji. Moje srdce je zdrcené, má dcera Chloe tě tolik milovala. Nikdy nezapomenu, jak byla nadšená, že potkala novou kamarádku z jiné školy. Zrovna před pár týdny od ní dostala na baseballovém hřišti náramek přátelství a nosí ho každý den. Až se zítra probudí, bude zničená. Moc se za její milou rodinu modlíme,“ napsala Newberryová.

Televize ABC News dále potvrdila smrt desetileté Amerie Jo Garzaové. Narozeniny oslavila 10. května. „Moje malá láska teď létá s anděly vysoko nad námi,“ napsal její otec Angel na Facebooku. „Prosím, neberte ani vteřinu svého života jako samozřejmost. Obejměte svou rodinu. Řekněte všem, že je máte rádi. Miluji tě, Amerie Jo,“ vzkázal své zesnulé dceři.

Ellie byla panenka a nejšťastnější dítě na světě

Steven Garcia a Jennifer Lugová v úterý večer potvrdili, že při útoku zahynula jejich dcera Ellie. „Je těžké vydat prohlášení, právě teď se vše kolem mě řítí neuvěřitelnou rychlostí. Chci ale poslat naše myšlenky a modlitby těm, kteří se večer také nedostali domů. Naše Ellie byla panenka a byla nejšťastnější na světě,“ napsal Steven na Facebooku. „Máma a táta tě milují, nikdy na to nezapomeň a prosím, snaž se nám stát po boku,“ dodal otec.

Please lord I need my Ellie Home

Posted by Steven Garcia on Tuesday, May 24, 2022

Mezi zesnulými byla identifikována také desetiletá Eliahana Torresová. Čtvrťačka v úterý nechtěla jít do školy, jak televizi Fox News řekl její dědeček. Rodina ale dívce nakázala, že musí. Nikdo toho rána netušil, že je to naposledy, co malá Eliahana prošla s batohem vchodovými dveřmi.

Eliahana ‘Elijah Cruz’ Torres, Age 10 Killed at Robb Elementary in Uvalde, Texas. #gayislandguide #prayforuvalde...

Posted by Gay Island Guide on Wednesday, May 25, 2022

Po úterním masakru byla potvrzena také smrt tří dospělých. Jedním z nich je 44letá speciální pedagožka Eva Mirelesová. Byla vdaná za o rok mladšího místního policistu Rubena Ruize. Manželé spolu mají dceru ve vysokoškolském věku. Mirelesová pracovala ve školství 17 let, z toho nejméně pět let působila na Robbově základní škole. Ve svém profilu na stránkách školy se popisuje jako aktivní běžkyně, turistka a občasná cyklistka.

Musíme se usilovně modlit

„Jsem rozzuřená, že tyto přestřelky pokračují,“ řekla teta zesnulé učitelky Lydia Delgadová. „Děti jsou nevinné. Pušky by neměly být snadno dostupné všem. Tohle je moje rodné město, malá obec s méně než 20 tisíci obyvateli. Nikdy jsem si nepředstavovala, že se to stane zejména mým blízkým. Jediné, co můžeme dělat, je usilovně se modlit za naši zemi, stát, školy a hlavně rodiny,“ uvedla v prohlášení Delgadová.

EN PAZ DESCANSE! MAESTRA EN MASACRE DE ESCUELA EN TEXAS IDENTIFICADA POR FAMILIARES — Este es el rostro de Eva Míreles,...

Posted by David Gonzalez TV on Tuesday, May 24, 2022

Druhá identifikovaná učitelka, která při tragédii zemřela, byla Irma Garciaová. Matka čtyř dětí působila na škole přes 20 let. Téměř čtvrt století byla vdaná za manžela Joea. Měla syna Cristiana, který absolvoval výcvikový tábor námořní pěchoty. José pak navštěvuje Texaskou státní univerzitu, Lyliana je ve druhém ročníku střední školy a Alysandra chodí do sedmé třídy.

„Obětovala se pro ochranu dětí ve své třídě. Prosím vás, modlete se za naši rodinu. Irma zemřela jako hrdinka,“ napsal na Twitteru její synovec John. „Mnozí ji milovali a bude nám opravdu chybět,“ sdělil o zesnulé učitelce.

IRMA GARCIA, SECOND TEACHER KILLED AT THE ROBB ELEMENTARY SCHOOL MASSACRE Irma Garcia was a fourth grade teacher at...

Posted by Latin Groove News on Tuesday, May 24, 2022

Policie podle televize KTRK očekává, že počet obětí postupem času ještě poroste. Na sociálních sítích se stále častěji objevují fotografie, které sdílí nešťastní rodiče v naději, že se jejich potomky podaří ještě živé někde vypátrat. Děti byly ve škole poslední týden před letními prázdninami.

Střílel 18letý student, motiv je neznámý

Masakr má na svědomí teprve 18letý student Salvador Ramos. Před samotným útokem ve škole měl ještě postřelit svou babičku, která se údajně nachází v kritickém stavu. Texaský guvernér Greg Abbott na tiskovém brífinku jen pár hodin po tragédii sdělil, že střelec nepochopitelně zabil 14 žáků i učitele a sám útočník je mrtev. Počet obětí se od té doby postupně zvyšoval.

Pachatel za svůj čin zaplatil životem. „Střelec zemřel a je pravděpodobné, že ho zabili zasahující policisté,“ upřesnil dále guvernér. Co přesně ho k činu motivovalo, zůstává zatím otázkou. Stejně tak i podrobnosti kolem sociálních vazeb mladého muže. Podle webu Daily Mail měl zálibu ve zbraních. Fotografie svého koníčku hojně sdílel na svých sociálních sítích.

„Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“ reagoval na střelbu americký prezident Joe Biden. Jako připomínku tragédie nařídil vyvěsit vlajky do 28. května na půl žerdi až do západu slunce. „Už toho bylo dost,“ konstatovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová a vyzvala k regulaci zbraní.

Tagy:
smrt rodina Texas Facebook střelba zahraničí televize Joe Biden NBC učitelé děti Daily Mail USA Greg Abbott Kamala Harrisová Salvador Ramos Uziyah Garcia Xavier Lopez Makenna Elrod Ellie Garciaová Eva Mirelesová