Děsivé výpovědi svědků masakru na škole v Texasu: Holčička celá od krve a křičící rodiče

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí.

Střelba na škole v Texasu

Útok na základní škole v americkém Texasu, který si vyžádal nejméně dvě desítky obětí, svědci popisují jako čirou hrůzu. Děti jsou podle nich traumatizované, rodiče patrně zažili nejhorší chvíle svého života. „Viděli jsme holčičku celou od krve a rodiče křičeli. Byla to ošklivá scéna,“ popsal jeden ze svědků.

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. Střelce Salvadora Ramose zabili policisté. Motiv činu zatím není známý.

Šestadvacetiletý Derek Sotelo, který provozuje rodinný autoservis, uvedl, že v úterý šel se svým kolegou na oběd, když uslyšeli asi šest výstřelů ze školy. Zašli za roh a uviděli několik žen, které pracují v nedalekém pohřebním ústavu, které křičely: „Střílí! Střílí!“

Podle Sotela ženy řekly, že střelec sjel svým šedým nákladním vozem Ford do příkopu před školou a když se k němu přiblížily v domnění, že potřebuje pomoc, vystřelil na ně. Sotelo dodal, že střelec se zabarikádoval ve škole na strašlivých 45 minut, zatímco se venku shromáždili šokovaní rodiče, jejichž dav se rozrostl na více než 300 lidí.

Děti schované za závěsem

Sotelo později viděl ze školy vycházet několik učitelů a dětí, včetně vzlykající a zraněné holčičky v růžovobílém tričku. „Viděli jsme holčičku celou od krve a rodiče křičeli. Byla to ošklivá scéna,“ popsal.

Uvnitř slyšel desetiletý syn Tamicy Martinezové střelbu z vedlejší čtvrté třídy. Chlapec viděl dvě postřelené děti a ze školy utekl oknem. Vyvázl jen s drobnými odřeninami na ruce. „Mohl to být můj syn, kdo byl zastřelen,“ hrozila se Martinezová.

Devítiletá vnučka místní farářky Marcely Cabralezové obědvala s ostatními žáky třetí třídy, když uslyšela zvenku hluk, výstřely a tříštící se sklo. Učitelé zahnali děti za závěs, kde se všechny schovaly a zoufale se snažily nedělat hluk.

Cabralezové zavolala vedoucí pohřebního ústavu nedaleko školy a požádala ji o pomoc s dětmi, jež se tam ukryly. Uvnitř Cabralezová našla traumatizované žáky, někteří se houpali ze strany na stranu, zakrývali si uši nebo křičeli. Děti Cabralezové pak jedno po druhém vyprávěly, co viděly: rozbité sklo po výstřelech a krvácející spolužáky.

Pohotová reakce učitelky

Žáci byli převezeni do občanského centra vzdáleného asi kilometr od školy. Někteří rodiče se tam konečně po strastiplném čekání znovu setkali se svými dětmi. Jiní se svých dětí nedočkali.

Šestadvacetiletá Erika Escamillová patřila k těm šťastnějším. Čekání na zprávy o její neteři a dvou synovcích, kteří navštěvují základní školu, bylo podle jejích slov mučivé. Během několika hodin se nakonec dozvěděla, že jsou v bezpečí. Desetiletá neteř Escamillové řekla, že ke střelbě došlo ve vedlejší třídě hned poté, co žáci přišli z přestávky. Když uslyšela výstřely, učitelka je nahnala do třídy a řekla jim, aby si lehly, vypnula klimatizaci a světla a začala zakrývat okna papírem. Escamillová sdělila, že při evakuaci ze školy její neteř viděla všude krev. „Je traumatizovaná. Říkala, že měla pocit, jako by dostala infarkt,“ vysvětlila.

Osmnáctiletý střelec Salvador Ramos navštěvoval střední školu v Uvalde, uvedl Santos Valdez, který se s ním znal od dětství. Ramos bydlel se svou matkou a někdy i s babičkou, která byla učitelkou na jiné místní základní škole.

Valdez se s ním kamarádil, dokud se Ramos nezačal chovat divně. Jednou prý přišel do parku, kde hrávali basketbal, s řeznými ranami po celém obličeji. Nejdřív se mu prý snažil namluvit, že se popral. „Pak mi řekl pravdu, že si řezal do obličeje nožem. Prý to dělal pro zábavu,“ vzpomínal Valdez.

Střelec byl fascinován zbraněmi

Podle Valdeze Ramos také házel po autech vejce a začal nosit černé kožené oblečení a vojenské boty. Asi před rokem Ramos na sociálních sítích zveřejnil fotografie automatických pušek, které si přál získat. Před čtyřmi dny pak zveřejnil snímek dvou pušek, které podle svých slov vlastnil.

Osmnáctiletý Stephen Garcia popsal, že Ramos byl ještě před několika lety jeho nejlepší přítel. „Prostě se pak začal chovat jako jiný člověk,“ řekl Garcia. Když byl za střelce označen Ramos, zprvu tomu nevěřil. „Nemohl jsem ani přemýšlet, nemohl jsem s nikým mluvit. Prostě jsem odešel ze třídy, byl jsem strašně rozrušený. Nikdy jsem nečekal, že by mohl ublížit lidem,“ dodal.

Tagy: