Při útoku žháře na bar plný lidí zachránili dvě dívky. Hrdinové z Liberce dostali ocenění

Josef Konývka, Miroslav Herčík a Tomás Rybalo

Hasiči a policista dostali ocenění za zásah v Liberci

Zachránili životy dvěma dívkám, které zůstaly uvězněné za hradbou plamenů a kouře v libereckém baru zapáleném žhářem. Dva hasiči a jeden strážník za to dostali ocenění od krajského ředitele hasičů. „Hrozně zakouřeno, teplota vysoká, fakt to bylo těžké,“ popsal jeden z nejnáročnějších zásahů své kariéry hasič Tomáš Rybalo.

Při požáru baru Black Panther se zranilo celkem patnáct lidí, z toho sedm těžce. Žhář mezi hosty vhodil zapálený kanystr s benzinem a utekl. Krátce poté podle hostů otřásla prostorem baru exploze a vyšlehly plameny. Mezi prvními zasahujícími na místě byl liberecký strážník Josef Konývka. Sídlo městské policie je hned přes ulici.

ČTĚTE TAKÉ: Požár na Pardubicku. Hrdina se vrhl do plamenů pro psa, zásah ztěžovaly panely na střeše

„Slyšeli jsme strašný rachot, řev lidí. Nejprve jsme mysleli, že se tam strhla nějaká rvačka. Vyběhli jsme na ulici a už jsme viděli hustý kouř, byli tam očouzení, popálení lidé, velký chaos. Někdo mi říkal, že dvě dívky zůstaly uvnitř v zadní části baru. Vešel jsem dovnitř, ale udělal jsem tři kroky a dál to nešlo. Všude kouř, nebylo nic vidět, nedalo se dýchat. Tak jsem vyběhl ven, nadýchal se čerstvého vzduchu a zkusil to znovu. Tentokrát jsem si lehl na zem a plazil se,“ vyprávěl strážník, který je zároveň dobrovolným hasičem.

Ani plížením se sice k dívkám nedokázal dostat, navázal s nimi ale kontakt a radil jim, jak v tom pekle vydržet, než přijedou hasiči. „Řval jsem na ně, ať si lehnou na břicho a dají pusu k zemi, tam se ještě dalo trochu dýchat,“ dodal.

V řádu minut přijeli první hasiči, mezi nimi i Tomáš Rybalo a Miroslav Herčík. „Naši kluci okamžitě, jak se dozvěděli, že jsou uvnitř osoby, rychle uhasili plameny a šli pro ně. Zachránili jim život,“ zdůraznil ředitel krajských hasičů Jan Hadrbolec.

Zasahující hasiči přitom prostor plný kouře neznali, prohledávali ho v dýchacích přístrojích ve tmě, přičemž jejich baterky nedokázaly hustý dým prosvítit. „Byla tam navíc spousta věcí, fotbálek, jukebox, neustále jsme o něco zakopávali,“ řekl Rybalo.

Pes byl na tom lépe než dívky

„Šli jsme pomalu, drželi jsme se při sobě, abychom se navzájem neztratili. Přitom jsme ty dívky našli a rychle je dostali ven a předali záchranné službě,“ doplnil ho jeho parťák Herčík.

Ten se ještě dovnitř vrátil pro psa, který tam také zůstal. „Překvapivě na tom byl lépe než ty dívky, nechal se přivolat a vzít do náručí, kolega ho vynesl ven,“ dodal Tomáš Rybalo.

I díky jejich nasazení se jeden z nejhorších žhářských útoků v historii Česka obešel bez obětí na životech. Někteří zranění sice stále zůstávají s vážnými popáleninami v nemocnicích, ale jejich stav je stabilizovaný.

Žháře dopadli policisté o dva dny později. Podle informací CNN Prima News měla být motivem jeho činu pomsta za to, že mu údajně jeden z hostů baru prodal místo pervitinu prací prášek. Když ten večer do baru přišel a žádal svoje peníze zpátky, stejný člověk ho venku zbil.

„Dostal přes držku, měl poraněné oko. Už v tu chvíli křičel, že tu všichni chcípneme,“ popsal jeden z hostů baru.

Zhruba o dvě hodiny později muž svou hrozbu splnil. Vešel dovnitř se zhruba dvacetilitrovým kanystrem plným benzinu, ze kterého visel smotaný hadr na způsob Molotovova koktejlu. Škrtl zapalovačem, zapálený kanystr hodil mezi hosty a utekl. Teď mu za pokus o vraždu hrozí až dvacet let vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záhadná smrt mladé ženy v Nitře. Její tělo unášel proud řeky, na sobě měla roztrhané tílko

Tagy:
policie hasiči Liberecký kraj Liberec žhář hrdinové požár Black Panther Tomáš Rybalo Josef Konývka Jan Hadrbolec Miroslav Herčík