Příběh se šťastným koncem: Seniorce z Prahy se zastavilo srdce. Policisté ji zachránili

Pražští policisté bojovali o život seniorky, které se zastavilo srdce. Kromě bohatých znalostí jim pomohl i externí defibrilátor. Než na místo dorazili záchranáři, srdce ženy začalo znovu bít.

Policisté ze speciální pořádkové jednotky spěchali ve středu k ženě, která byla v bezvědomí. Čas hrál proti nim. Každá minuta tady hrála velkou roli.

ČTĚTE TAKÉ: Šokující zvrat v případu požáru lesa u Karlových Varů. Měl ho založit policista, miloval akci

„Jednalo se o zástavu srdce u jednasedmdesátileté ženy, u které už operátorka se svědky začala telefonicky asistovanou resuscitaci,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jana Poštová.

Policisté byli na místě velmi rychle. Byli totiž asi jenom kilometr od bytu, kde žena bezvládně ležela.

„Kluci, kluci, pojďte mi pomoct. Pojďte, já vás vystřídám! Nůžky mám u sebe,“ volali na sebe strážníci.

„My máme velkou výhodu, že nás v autě jezdí osm, takže si tu práci můžeme podělit,“ prohlásil jeden ze zasahujících policistů. „Střídali jsme se,“ odpověděl na otázku, jakým způsobem se chopili pomoci.

Jeden z policistů resuscitoval, další mezitím připravoval externí defibrilátor. Resuscitace trvala několik minut a byla velmi náročná. Nicméně potom přišla skvělá zpráva. Podařilo se obnovit ženin puls.

„Po příjezdu posádek na místo jsme zjistili, že srdce ženy začalo opět bít. Policisté se tak významným způsobem podíleli na záchraně jejího života, mnohokrát děkujeme,“ sdělila Poštová.

„Pro nás je odměnou vlastně ta záchrana lidského života. Máte dobrý pocit a ta dobře odvedená práce je pro nás super,“ svěřil se policista.

Zdravotníci seniorku odvezli na urgentní příjem do pražského IKEM, kde se jí ujali lékaři. Policisté si tak můžou do svých statistik udělat pomyslnou čárku za další zachráněný lidský život.

Tagy:
lékař senior zástava srdce seniorka zdravotnická záchranná služba Praha defibrilátor Policie České republiky Institut klinické a experimentální medicíny