Příběh zesnulého záchranáře Aleše dojal Česko. Díky dárcům rodina zůstane v milovaném domově

Zhruba čtvrt roku. Přesně tolik času Čechům stačilo k tomu, aby na stránkách Znesnáze21 vybrali cílovou částku pro rodinu zesnulého záchranáře Aleše Bendy. Milovaný kolega, kamarád, otec a manžel zemřel náhle 10. prosince 2022. Zanechal po sobě početnou rodinu, která díky štědrosti dárců může zůstat ve svém domě, který se pojí se šťastnými vzpomínkami. Těm, kteří pomohli, poslali pozůstalí i kolegové dojemný vzkaz.

„Určitě si vzpomenete, že jsem vás nedávno prosila o pomoc pro rodinu našeho zemřelého úžasného kolegy a kamaráda Aleše. A víte co, podařilo se to. Díky vám se podařila vybrat celá a úplně neuvěřitelná částka. A já jsem vám za to chtěla hrozně moc poděkovat,“ uvádí na videu Znesnáze21 mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Celkem se lidem z České republiky podařilo vybrat více než 2,3 milionu korun. První cílovou částku – 600 tisíc korun – dárci pokořili za necelý den. Závazky spojené s renovací domu, který si Aleš s rodinou pořídil, však přesáhly dva miliony. Jeho pět dětí a manželka tak doufaly, že se jim podaří k tak vysoké sumě alespoň přiblížit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Iloně svitla naděje. V boji s rakovinou jí může pomoci drahý lék, VZP ho ale odmítá proplatit

Sen se nakonec stal skutečností. „Když měl Aleš pohřeb, tak mi jeho manželka něco dala – a já si myslím, že to patří vám všem,“ pokračuje Poštová. Když se nejbližší, kolegové a přátelé s Alešem loučili, převzala mluvčí ručně malované obrázky s jasným vzkazem: „Děkujeme za pomoc.“

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Jsou to krásné obrázky od jeho dcery. Každý namalovala jednomu z vás, kdo jste se podílel na pomoci. Chtěla jsem vám je ukázat a ještě jednou vám hrozně moc poděkovat,“ zdůraznila Poštová. Právě u pražské záchranné služby Aleš více než třicet let sloužil. V práci byl za uznávaného odborníka, jenž na výjezdech zachránil nespočet životů.

Podle přátel si dokázal poradit i v situacích, kdy šlo do tuhého, aniž by potřeboval lékaře. „Byl trpělivý, vlídný k pacientům a dokázal zachovat chladnou hlavu. I mně pomáhal držet nervy na uzdě,“ popisoval svého přítele a kolegu František Kupka. Právě on sbírku na stránkách Znesnáze21 založil, pět let společně s Alešem tvořil sehraný tým.

Jak mimo jiné zdůraznil, Aleš měl zkušeností na rozdávání. „Spoustu jsem se toho od něj naučil. Myslím, že řada z nás dodnes těží z toho, co jsme od Aleše odkoukali,“ dodal. Jeho kamarád pracoval též jako inspektor, podílel se na školení nových zaměstnanců a několik let sloužil i u leteckých záchranářů.

Další rána pro rodinu

Náhlá a nečekaná smrt Aleše bohužel nebyla první krutou ranou, která rodinou Bendových otřásla. „V osmi letech mi zemřela maminka na rakovinu kůže. Zůstali jsme společně se starším bráškou Davidem a taťkou Alešem sami,“ líčila dcera Natálie. Po roce se zdravotník znovu zamiloval. „Našel si novou úžasnou ženu Martinu, pro nás novou maminku, kterou jsme si ihned zamilovali. Znovu se z nás stala úplná rodina,“ pokračovala.

Rodina byla šťastná a početná. „Nakonec nás bylo sedm. Pořídili jsme si vysněný dům se zahradou a začali ho rekonstruovat. Dům se stal naším domovem, kde jsme byli všichni spolu za každé situace,“ dodala zdrcená dcera. Pro rodinu byl Aleš nejlepším a nejhodnějším člověkem pod sluncem. Podobně ho vnímali i jeho kolegové a známí.

Tagy: