Přibývá agresivních převaděčů migrantů. Řidiče dodávek mnohdy donutí zastavit až střelba

Přibývá agresivních převaděčů migrantů.

Agresivita převaděčů roste

Zběsilé ujíždění, vytlačování ze silnice a dokonce i střelba. Policisté upozorňují, že agresivita převaděčů, kteří vozí migranty přes Česko, je čím dál větší. Pašeráci se nehodlají do poslední chvíle vzdát, a často tak ohrožují i další nic netušící lidi.

V posledních dnech to u hranic se Slovenskem často vypadá jako na Divokém západě. Desítky převaděčů se tam snaží nepozorovaně vysadit převážně syrské migranty, které ve velkém přivážejí z Maďarska. Když si jich všimnou policisté, často začne nebezpečné a divoké pronásledování.

Ve stále větším množství případů jsou přitom převaděči extrémně agresivní a snaží se za každou cenu setřást pronásledující policisty. Stejně jako pašerák v dodávce, který hlídkám ujížděl až skoro do Bratislavy. „Policisté během několika minut za kličkující dodávkou urazili desítky kilometrů, přičemž je šofér svým vozem opakovaně blokoval, dokonce se je pokusil i několikrát vytlačit ze silnice,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Petr Vala.

Dalšího nebezpečně ujíždějícího převaděče, který vezl sedm migrantů, zase policisté pronásledovali z Maďarska až na česko-slovenské hranice. Až na dálnici D2 policisté pomocí kamionů řidiče zablokovali a pod pohrůžkou namířené střelně zbraně donutili zastavit.

Ve většině případů převaděči používají staré dodávky, často s maďarskou registrační značkou. Už totiž počítají s tím, že o vůz mohou při pronásledování přijít. Podle informací Krimi zpráv přitom samotné pašeráky často verbují organizované gangy v Německu. Za úplatu několik tisíc eur mají jediný úkol. Převézt migranty přes česko-slovenskou hranici a tam je vysadit. V posledním měsíci je situace kritická. „Od začátku září bylo hlídkami na jižní Moravě zajištěno kolem pěti tisíc migrantů a zadrženo 32 převaděčů,“ řekl Vala.

Právě z tohoto důvodu se proto od půlnoci ze středy na čtvrtek na deset dnů znovu zavedou kontroly na česko-slovenských hranicích. Jak na situaci budou převaděči reagovat a zda se migranty pokusí převážet přes jiné státy, se teprve ukáže.

Tagy: