Přichází rázné oteplení. Meteorologové ale varují před silným větrem a nočními mrazy

Začalo meteorologické jaro (ilustrační foto).

Počasí (25.3.2024 6:47)

Po chladném víkendu se v Česku oteplí. Teploty vyšplhají až ke 20 stupňům. Vyskytnout se mohou občasné přeháňky, ojediněle i bouřky. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu ovšem varují před mrazem, který může v noci na úterý poškodit kvetoucí stromy. Od úterý do středy hrozí silný vítr o rychlosti až 70 km/h.

V pondělí bude převážně proměnlivá oblačnost. Zejména v severovýchodní polovině území se vyskytnou přeháňky. Odpoledne a večer budou od jihozápadu srážky ustávat a ubyde i oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou 6 až 10 °C, v nížinách až na 12 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který v nárazech dosáhne až 15 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co vlastně je pocitová teplota a jak se určuje? Existuje pro ni složitý vzoreček

Noc na úterý bude jasná až polojasná, k ránu se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Meteorologové varují před mrazem, který může poškodit kvetoucí stromy. V jihozápadních a severních Čechách, na Českomoravské vrchovině, severovýchodě Moravy a ve Slezsku teploty klesnou na minus dva stupně Celsia, v údolích k minus čtyřem stupňům Celsia. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s, k ránu místy zesílí.

Varování meteorologů před mrazem se týká s výjimkou Středočeského kraje a Prahy téměř celého území. Mrznout může do 500 metrů nadmořské výšky v jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině, v Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V úterý nad ránem se podle ČHMÚ bude mráz zmírňovat. Výstraha trvá do 06:00.

Na úterý meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají polojasno až skoro jasno. Ráno se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty dosáhnou na 12 až 16 °C.

Od úterního odpoledne do středečního večera bude silně foukat. Varování platí hlavně pro oblast Frýdlantska a Liberecka, východní polovinu Čech, Moravu a většinu území Slezska. Jihovýchodní až jižní vítr dosáhne rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině, což je síla větru označovaná jako čerstvý vichr. Může lámat větve, vzpřímená chůze proti němu je podle Beaufortovy stupnice nemožná.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu bude skoro jasno až polojasno, později odpoledne a večer oblačno až zataženo, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty v noci klesnou na 9 až 5 °C, v západní polovině Čech až na 3 °C. Přes den pak dosáhnou na 16 až 20 °C.

Ve čtvrtek bude obloha oblačná až zatažená, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty v noci klesnou na 11 až 7 °C, přes den dosáhnou na 12 až 17 °C. Povane slabý západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: