Příčina hospitalizace Bohdalové odhalena: Jde o nepříjemnou bakterii z nedodělaného masa

Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová v nemocnici

Za zdravotními komplikacemi Jiřiny Bohdalové stojí bakterie Yersinia enterocolitica. Ošetřující lékař herečky Petr Neužil to uvedl pro web iDnes.cz. Už během středy lékař v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyvrátil původní spekulace, že příčinou byla otrava botulotoxinem.

Třiadevadesátiletá Bohdalová byla hospitalizována v Nemocnici Na Homolce poté, co se u ní objevily příznaky těžké otravy jídlem. Zdravotní stav se zhoršil natolik, že musela být převezena na jednotku intenzivní péče. Lékaři původně zvažovali otravu botulotoxinem. „Tu však laboratorní testy vyloučily, ale potvrdily nákazu bakterií Yersinia enterocolitica,“ sdělil pro web iDnes.cz ošetřující lékař herečky.

ČTĚTE TAKÉ: Jsem kočka, která se ze všeho vylíže. Bohdalová poslala fanouškům první vzkaz z nemocnice

Zdrojem onemocnění byl podle Neužila zřejmě nějaký nedostatečně připravený pokrm. „Patrně padl nějaký tatarák, anebo nějaké nedovařené maso,“ poznamenal lékař už ve středu pro CNN Prima NEWS.

Léčba Bohdalové zahrnuje podávání chinolonových antibiotik, která jsou proti této bakteriální infekci účinná. „Jiřina je v dobré kondici a myslím si, že se to bude jen zlepšovat,“ poznamenal s tím, že se spolu se zdravotním stavem rapidně zlepšuje i její nálada.

Bakterie Yersinia enterocolitica

„Yersinióza je infekční onemocnění střev vyvolané nejčastěji bakterií Yersinia enterocolitica. K yersiniózám obvykle dochází po konzumaci kontaminovaných potravin, zejména masa, mléka a mléčných výrobků, případně zeleniny nebo zmrzlin,“ stojí na webu Medicínského centra Praha.

K příznakům tohoto onemocnění patří vysoké horečky, silné bolesti břicha, průjmová stolice s příměsí hlenu a krve. Později se k projevům může přidat také zvracení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soukup byl celý od krve, prozradil detaily z nemocnice svědek. Jeho přítelkyně ztropila scénu

Tagy: