Prigožin se chytl do bachmutské pasti. Útok proti Ukrajincům ho může zničit, tvrdí odborník

Šéf ruské žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin se chytl do „bachmutské pasti“. V rozhovoru pro ukrajinskou televizní stanici Kanál 24 to uvedl ruský opoziční novinář Igor Jakovenko. Podle něj je hlava obávaných vagnerovců obklíčena ze všech stran.

„Prigožin se chytl do bachmutské pasti. Za zády má jednotky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, po jeho boku stojí armáda ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerie Gerasimova a před ním se nachází ukrajinská armáda. Šéf vagnerovců si dobře uvědomuje, že útok na ukrajinskou armádu ho dokáže zničit,“ uvedl Jakovenko v rozhovoru pro stanici Kanál 24 s tím, že celá Vagnerova skupina bude zlikvidována.

Proto je podle něj šéf vagnerovců v posledních týdnech tak „hysterický“. „Útočí na Putina a nazývá ho čů*ákem. Nadává Gerasimovovi a Šojguovi a neustále je ‚trolí‘. Denně do éteru vypouští desítky videí a audiozáznamů s těmito výkřiky,“ řekl ruský novinář. Narážel tím na fakt, že si Prigožin v posledních týdnech čím dál častěji pouští pusu na špacír a ve velkém pálí do vlastních řad.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci postupují u Bachmutu. Prigožin skončí jako zrádce, míní experti

Gerasimova a Šojgua například kritizoval za špatná rozhodnutí na bitevním poli. Jejich rozkazy označoval dokonce za „zločinné a hloupé“, připomněl web Politico.

Kritikou údajně nešetřil ani vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Pokud se ukáže, že má pravdu, tak Bůh žehnej všem. Ale co by měla země udělat, když se ukáže, že její dědeček je naprostý čů*ák?“ prohlásil Prigožin ve videu, které na sociální síť umístila jeho tisková agentura. Později se měl dušovat, že oním „dědečkem“ prý rozhodně nemyslel Putina.

Jakovenko v rozhovoru naznačil i cíle, které si Prigožin nejspíše vytyčil. „Jeho hlavním záměrem je pokusit se vyklouznout z pasti, přežít a vyhnout se odpovědnosti za případnou porážku. Pokud zůstane Putin u moci, pokusí se nějakým způsobem zmizet do Afriky,“ dodal odborník.

Ukrajina dosáhla územních zisků

Vagnerovci tvoří jednu ze složek ruských sil na Ukrajině. Aktuálně se již delší dobu nachází u Bachmutu, který síly napadené země po několik měsíců zuřivě brání.

Ukrajinská armáda navíc ve čtvrtek oznámila, že se jí podařilo dosáhnout dalších územních zisků kolem města. To frustruje zejména Prigožina. „Bohužel, oblasti, které Vagnerova skupina dobyla a měsíce držela, včetně oblasti kolem Kliščijivky, ruská armáda ztratila,“ uvedl podle německého webu Nau.ch Prigožin v nejčerstvějším prohlášení.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se vojáci přesunuli do „výhodnějších pozic“. Tuto informaci Prigožin sarkasticky komentoval: „Pokud nepříteli předáte velké oblasti, které jsou nasáklé krví vašich kamarádů (bojovníci Vagnerovy skupiny, pozn. red.), pak se tomu už neříká ‚vys*ali jste se na to, protože jste si nadělali do kalhot‘, ale ‚zaujali jste výhodnější pozice‘,

Tagy:
válka Ukrajina odborník Vagnerova skupina Bachmut Jevgenij Prigožin Igor Jakovenko