Ukrajinci postupují u Bachmutu. Prigožin skončí jako zrádce, míní experti

Epicentrem bojů nadále zůstává Bachmut. Ukrajinci však slaví dílčí úspěchy, kolem města se jim daří postupovat. Za poslední dva dny se jednotky měly posunout až o dva kilometry. Kreml pravděpodobně připravuje mechanismy, jak Jevgenije Prigožina – šéfa Vagnerovy skupiny – zdiskreditovat jako zrádce, uvádí Institut pro studium války (ISW). Ministr vnitra neuznávané Luhanské lidové republiky, anektované Ruskem, se stal terčem atentátu v salonu krásy. Podle médií utrpěl těžké zranění.

Během posledních dvou dnů postoupila ukrajinská armáda v některých oblastech na křídlech kolem města Bachmut v Doněcké oblasti od 350 metrů do dvou kilometrů, nepřítel dále klade „zuřivý odpor“. Uvedl to mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatyj, informuje Ukrinform.

Bachmut nadále zůstává epicentrem nejkrvavějších bojů. „Za pondělí došlo k 34 bojovým střetům na bachmutském směru, nepřítel 479krát vystřelil na naše pozice s použitím různých zbraňových systémů a dělostřelectva a provedl čtyři nálety,“ doplnil mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Úder obávané rakety? V Luhansku explodovala ruská základna. Ztráty budou velké, říká novinář

Je nepravděpodobné, že by obvinění Jevgenije Prigožina přiměla Kreml ho v nejbližší době odvolat – ale mohou přispět k úsilí o jeho diskreditaci, uvádí ISW. „Kreml pravděpodobně tuší, nebo si je vědom, že Prigožin komunikoval s ukrajinskou rozvědkou. Ruští představitelé mu údajně vyhrožovali vlastizradou, pokud by se pokusil vydírat ministerstvo obrany, aby mu poskytlo další munici pod hrozbou stažení z Bachmutu. Kreml pravděpodobně připravuje mechanismy, jak Prigožina zdiskreditovat jako zrádce,“ tvrdí experti.

Ve východoukrajinském Luhansku byl spáchán atentát na úřadujícího ministra vnitra neuznávané Luhanské lidové republiky. Ministr Igor Kornet byl vážně zraněn, nyní je na jednotce intenzivní péče, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek. „Byl těžce raněn. Pokusili se jej zabít. Je na jednotce intenzivní péče,“ uvedl zdroj.

„Dnes Londýn. Británie je lídr v rozšiřování našich pozemních i vzdušných kapacit. Tato spolupráce bude pokračovat,“ uvedl v pondělí ukrajinský prezident na Twitteru, který tak po Itálii, Německu a Francii navštívil i Velkou Británii. Zelenskyj se setkal s britským premiérem Sunakem, se kterým hovořil o dodání stíhaček západními zeměmi. Sunakův mluvčí však uvedl, že Británie stíhačky Ukrajině nepošle. Od Spojeného království ale Ukrajina obdrží stovky bojových dronů a rakety protivzdušné obrany.

Tagy: