Prigožinovi hrozí „nehoda“. Putin může zradu potrestat jedině zničením, říká expert

Bývalý náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval

360° 27.6.2023

Vpád žoldnéřské Vagnerovy skupiny v čele s Jevgenijem Prigožinem do Ruska byl zradou, kterou může Putin potrestat jedině zničením, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval. Přestože bylo stíhání Prigožina zastaveno, hrozí mu podle něj nehoda, o které bude jasné, že není náhodou.

V noci z pátku na sobotu vtrhla žoldnéřská Vagnerova skupina na území Ruska. Podle prohlášení Jevgenije Prigožina směřovala na Moskvu. „Vzpoura vytvořila situaci, kdy Putin nemá Rusko pod vlastní kontrolou. Bylo to pro něj velmi osobní a dotklo se ho to, protože Prigožinovi poskytl speciální status v rámci ruského státu a dovolil mu vytvořit si soukromou armádu,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Koštoval a dodal, že když Putin mluví o zradě, myslí to zcela vážně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokus o puč v Rusku nebyl tah samotného Prigožina. Někdo za ním asi stojí, říká expert

Zrada na této úrovni podle něj může být potrestána jedině zničením toho, kdo ji uskutečnil. „Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mluví o tom, že Putin dodrží slovo a Prigožin nebude stíhán. Přijít o život ale může při nějaké nehodě, o které bude všem zřejmé, že není nehodou. Pokud bude Putin u moci, vývoj půjde tímto směrem,“ řekl Koštoval.

To, co se stalo v sobotu, je katastrofou pro reputaci Putina a celého Ruska také podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka. „Ruský prezident se musel stáhnout z Moskvy, odletěla řada oligarchů a dalších představitelů státu, byla to katastrofa, kterou už nejde zahladit,“ řekl Havlíček.

Podle Koštovala bude Putin nyní ruskou elitou vnímán jako neschopný vládce a bude se kolektivním způsobem hledat náhrada. „Otázka je, jestli to proběhne nenásilně – případ jako Chruščov a dožití na ‚dače‘ – a nebo zda to bude krvavá změna,“ uvažoval Koštoval. Pokud Putin nezareaguje dostatečně důrazně, bude prý kritika narůstat. „Může nastat okamžik, kdy nespokojenost a obava, že slabý vůdce může stáhnout všechny pod vodu, povede k tomu, že se najde nástupce. Obávám se, že v tento okamžik by byl horší, než kým je dnes Vladimir Putin,“ zdůraznil Koštoval.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva havárie CNN Prima NEWS Rusko Vagnerova skupina Nikita Sergejevič Chruščov