Přijdeme o hosty, děsí se hospodští vyšší DPH u piva. Na vesnicích by se mohlo i propouštět

Někteří restauratéři se bouří proti zvažovanému zvýšení DPH u piva. Namísto nynějších 10 procent by podniky mohly státu odvádět 21 procent. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků by krok vlády vedl hlavně k propouštění personálu.

Tři plzeňští restauratéři, každý má na zvažované zvýšení DPH svůj názor. Jiří Panuška by prý ve své restauraci musel oblíbený zlatavý mok zdražit, a to by podle něj vedlo k úbytku zákazníků. „Protože se pohybujeme v takzvaném ekonomickém fenoménu dokonalé cenové elasticity. Každá koruna navíc znamená, to znamená že nám ubyde jedno procento hostů. Myslím, že by to nemělo takový důsledek, jaký by vláda chtěla,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

V podniku Panušky nyní stojí velké pivo 62 korun. Pokud by vláda zvýšila DPH, majitel by prý musel zvednout ceny. Půllitr by vyšel na necelých 70. „Nemám problém dát 60 korun na pivo, když si ho užiju,“ uvedl redakci oslovený muž. A není jediný, i další lidé se shodují, že utratit 50 až 60 korun za „národní nápoj“ není takový problém. „Asi bych si jako student rozmýšlel, zda bych zaplatil 70 korun,“ podotkl jiný muž.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nižší daň na pivo v hospodě než na ovoce? Absurdní, kritizoval aktuální sazby Ludvík

„Myslím, že to vůbec není krok dobrým směrem. Jsem toho názoru, že gastronomie v současné době prochází poměrně velikou krizí, mělo by se zůstat u stávajících cen,“ myslí si další restauratér Martin Válka. Najdou se ale i tací majitelé gastronomických podniků, kteří ze zvažovaného zvýšení daně z přidané hodnoty strach nemají.

„Věřím, že se udržíme. Jednak se považuji za etablovanou restauraci v Plzni a myslím, že ti lidé, kteří k nám chodí, už nebudou koukat, jestli pivo stojí o deset korun více,“ uvedl Hynek Macák. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků by zvýšení DPH zejména na vesnicích vedlo k propuštění a tomu, že by si lidé pro pivo jednoduše chodili sami.

„Hospodští zkrátka už nemohou zaměstnávat lidi. Dokonce přemýšlejí o tom, že nechají výčep štamgastům,“ dodal člen představenstva asociace Luboš Kastner.

Tagy: