Tajemné zříceniny Bystřicka na jednom místě. V Parku miniatur je budete mít jako na dlani

Nestojí vám za námahu šplhat se na hrady a zříceniny do strmých kopců? Co je mít pěkně na jednom místě? V Bystřici nad Pernštejnem je to možné – v unikátním Parku miniatur. Tady vás zdi mohutných hradů a tvrzí nezastíní. Abyste si je ale prohlédli zblízka, budete muset sklonit hlavu a ohnout záda.

Chtělo by to asi hodně zdatného a také odhodlaného turistu, aby při jediném výletu zvládl navštívit hned 16 památek. Náročné? V Bystřici nad Pernštejnem to půjde hravě a postačí sotva hodina. Přeneseme se zpátky v čase do minulosti – až do středověku, kdy hrady a zámky v okolí zažívaly období největší slávy.

Hrad Skály, Aueršperk, Zubštejn – tajemné zříceniny – jsou pro Bystřicko typické. Nechybějí kopce, příroda ani prašné cesty, avšak s tím rozdílem, že jsme vstoupili do Parku miniatur. „Lepší je projít si těch hradů víc a pak zajít k nám do Bystřice, udělat si procházku po parku a srovnat, jak jste byli na Zubštejně, kde zbylo pár kamenů, zatímco tady se můžete podívat na celý hrad. Všechny modely, které jsou tady u nás v parku, jsou v měřítku 1 : 50, vidíte padesátkrát zmenšené modely hradů,“ říká Michal Mašek, průvodce Informačního centra v Bystřici nad Pernštejnem.

Hrady jako na dlani

Kdybyste chtěli obejmout zmenšeninu hradu Pernštejn, budete mít smůlu. Ani jeho miniverze není zrovna nejmenší. „Celé to tady vytvořil Zdeněk Brachtl, který modely vytvářel svýma rukama. Jedná se o betonové modely, vždycky položil základ, na něj vrstvil materiál a dostával se do finální podoby,“ vypráví Michal Mašek v pořadu Prima Česko.

K TÉMATU: Nestíháte navštívit všechny památky, které byste chtěli? Zkuste park Boheminium

Není nad to, prohlédnout si celé dílo pěkně shora, z miniaturní rozhledny, která výškově odpovídá profilům hradů.

Do Bystřice nejen za miniaturami

Bystřický park se dál rozrůstat nebude, 16 zmenšenin je finální verze. Otevřeno je tady celý rok i v zimě, na pořádek venku dohlíží obří socha zubra. Tím ovšem výčet lákadel, proč se vydat právě sem, nekončí. Pro návod jsme zajeli do místního muzea. „Bystřice má krásnou přírodu, krajinu. Je to kousíček od Brna, 60 kilometrů, a opravdu je tady nádherná příroda,“ zve všechny zájemce Martina Pulkrábková, pracovnice Městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem.

Tady máte pocit, že muzeum je snad nekonečné. Od někdejších uranových dolů zabloudíte do středověkých sklepů nebo poplavete za rybami do místních vod, poznáte, jak město vznikalo a vyvíjelo se.

Tagy:
hrad příroda muzeum kopec tvrz Česko Bystřice nad Pernštejnem zřícenina Michal Mašek Skály Aueršperk Zubštejn