Nestíháte navštívit všechny památky, které byste chtěli? Zkuste park Boheminium

Kostel Božího těla v Parku Boheminium

Park Boheminium

Rozhledna na Ještědu, lednický minaret nebo třeba zámek Červená Lhota –⁠ to vše pohromadě na jednom místě. Že to nejde? Omyl. Modely nejzajímavějších staveb z celého Česka najdete zasazené v krásném prostředí lesoparku v Mariánských Lázních. Tak račte dál a pojďte hledat s námi inspiraci k cestování v parku Boheminium.

Představte si, že sledujete krajinu z vyhlídkového letadla. I při návštěvě parku Boheminium budete mít památky jako na dlani. „V současné době je zde vystaveno přes sedmdesát pět modelů, přičemž dalších zhruba dvanáct, třináct se usadí během následujících dvou let,“ prozrazuje Tomáš Slifka, spolumajitel Parku Boheminium Mariánské Lázně.

Vše začalo v roce 1999

Mezi první modely na konci 90. let patřila dominanta jihočeského krajského města, českobudějovická Černá věž, která ve skutečnosti měří přes 72 metrů. V parku Boheminium najdete model postavený v měřítku jedna ku dvaceti pěti.

Čtvrtý největší park miniatur v Evropě se nachází nedaleko centra města a výhod tohoto prostředí umí dokonale využít. Přidanou hodnotou je terén, který kopíruje skutečné vodní toky a kopce a přibližuje je skutečnosti i díky miniaturním návštěvníkům a stromům. A díky těm opravdovým vše ožívá. „V parku se nachází, a to bych řekl, že je největší lákadlo pro děti, momentálně tři modely, které nejsou jen statické, ale i hýbací,“ říká Tomáš Slifka.

Práce odsouzených bere dech

Pečlivou modelářskou práci mají od roku 2010 na svědomí vybraní vězni v nápravném zařízení v Horním Slavkově. „Za tu dobu už je to čtvrtá generace odsouzených, současná parta je nejlepší,“ říká v pořadu Prima Česko Radek Jirsa, vedoucí oddělení zaměstnávání vězňů Věznice Horní Slavkov.

Díky vězeňské dílně se práce významně zrychlila. Model, který byl dříve hotov za čtyři roky, zvládnou nyní modeláři vyrobit za půl roku. „Někdo odlévá střešní krytiny, někdo dělá okna, někdo ostění, někdo konstrukce. Každá činnost je rozdělená a každý ví, co má dělat,“ podotýká Radek Jirsa.

A výrobu modelů si pochvalují i sami odsouzení: „Je to něco, co jsem venku nedělal, ale je to úžasné. Přemýšlím, že bych se do budoucna mohl něčím takovým zabývat,“ říká jeden z nich a dodává: „Každý model je jiný, a právě proto, že jsou tam jiná okna, jiné dveře, jiné součástky, tak vás baví všechno.“

Pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů

Výchozím bodem každého modelu je podrobná fotodokumentace čítající až tři tisíce fotek, případně plány či nákresy stavby. „Základem je železná konstrukce, ostění je z plastu, střechy a okna odlévají modeláři z pryskyřice,“ prozrazuje Radek Jirsa.

Protože je park od roku 2017 přístupný celoročně, musejí materiály odolat každému počasí. I přesto je nutné některé modely čas od času opravit. Z dílny putují do parku, kde finálnímu dotvoření mohou návštěvníci přihlížet u šálku kávy. Na ploše šesti hektarů nenajdete jen modely, ale také zvířata. Pochopitelně ta nejmenší svého druhu.

A hádanka nakonec. Jestlipak víte, který model přibude v horizontu několika měsíců? Napovíme vám, že je to sídlo naší hlavy státu. Ano, správně. Už brzy se novou dominantou parku stane Pražský hrad. O tomto modelu jistě uslyšíme i v budoucnu, protože bude usilovat o zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Tagy:
cestování Ještěd park Guinnessova kniha rekordů Mariánské Lázně Prima Česko Černá věž Zámek Červená Lhota Boheminium