Migrace u maďarských hranic se vymyká kontrole. Pravidelně se střílí, farmáři se bojí sklízet

Střelba skoro na denním pořádku, vystrašení farmáři i 1 500 pokusů o nelegální vstup na maďarské území každý den. Tak popisují média dění, které panuje v srbské autonomní oblasti Vojvodina, která přímo sousedí s Maďarskem. Podle expertů je situace mimořádně vážná.

„Střelba před supermarketem v Subotici by měla být posledním varováním pro Srbsko, aby přehodnotilo svoji migrační politiku,“ napsal na Facebooku šéf Strany vojvodinských Maďarů a také předseda tamního parlamentu István Pásztor. Politik naráží na incident z 8. září, kdy byl přímo na parkovišti před obchodem postřelen migrant, který později zemřel. Podle srbského webu Danas jsou přestřelky mezi pašeráckými gangy v Subotici, která leží prakticky na hranicích s Maďarskem, poměrně časté.

Velké problémy s migrací řeší v současnosti také Německo, více v reportáži:

Podobná situace panuje i v ostatních městech a vesnicích u srbsko-maďarských hranic. Přestřelky jsou pravidelně hlášeny například i z okolí obcí Horgoš a Hajdukovo. Místní zemědělci se podle stanice RTV Pannon kvůli všudypřítomným migrantům dokonce bojí vyrazit na sklizeň. „Netroufají si jít do sadů sklidit jablka. Tvrdí, že je tam gangy, které pašují migranty, nepustí, a říkají, že je to už jejich území,“ informovala vojvodinská televize zaměřená na početnou maďarskou menšinu.

ČTĚTE TAKÉ: Sexuální útok na německém koupališti: Cizinci obklíčili 13letou dívku a sahali jí pod bikiny

Právě pašerácké gangy představují podle experta na bezpečnostní politiku zásadní problém. „Ve většině případů je důvodem střetů boj o nadvládu nad územím,“ vysvětlil pro web Index Árpád Párducz. Podle něj sice srbské úřady zlikvidovaly několik nelegálních táborů migrantů, problém se ale přesunul právě k maďarským hranicím, kde vládnou gangy pašeráků a obchodníků s lidmi. Jejich členové pak zbraně získávají prostřednictvím zločineckých skupin v Albánii a Kosovu.

Párducz zmiňuje tři hlavní skupiny operující ve Vojvodině. Dvěma z nich, které se specializují na pašování nelegálních migrantů z Afriky, šéfují Maročané. Třetí tvoří Afghánci. Ta používá označení 313 s odkazem na elitní jednotku Tálibánu Badri 313.

Pro srbskou policii je podle Párducze hledání táborů nelegálních migrantů poměrně obtížné, protože se většinou nacházejí v lesích. Když už se podaří nějaký zlikvidovat, vznikne záhy nový na jiném místě. Kvůli nebezpečným gangům jsou nyní do podobných akcí posíláni po zuby ozbrojení policisté. Při jednom ze zářijových zátahů zadrželi Srbové 371 nelegálních migrantů a zajistili i střelné zbraně, včetně automatických pušek, informovala agentura Reuters.

To ale představuje jen kapku v moři. Podle srbské nevládní organizace Asylum Protection se každý den pokusí o zdolání hraničního plotu a vstup na maďarské území přibližně 1 500 lidí.

S nelegální migrací bojuje také Česko, více v reportáži:

Tagy: