Z Česka koridor pro migranty? Kontroly nás ochrání, zní od Starostů. Koten by hranice oplotil

Poslanci Petr Letocha (STAN) a Radek Koten (SPD)

Zavedení namátkových kontrol u hranic nesouviselo pouze se zvyšujícím se počtem migrantů na Slovensku, ale rovněž s tím, jak k problému přistupují okolní státy. Bez tohoto kroku by se z Česka stal koridor pro uprchlíky. Tak se k otázce migrace vyjádřil poslanec Petr Letocha (STAN) v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Poslanec Radek Koten (SPD) v souvislosti s tím připustil, že by využití oplocení mezi jednotlivými členskými zeměmi mohlo pomoct při řešení celé situace.

Současná opatření na hranicích se Slovenskem jsou podle Letochy dostačující. „Je třeba si uvědomit, že zavedení těchto kontrol nebylo dáno pouze tím, jak se počátkem prázdnin zvyšuje počet migrantů na česko-slovenské hranici, nýbrž spíše faktem, jak k celé věci přistupují okolní státy, které se rozhodly pro podobná opatření,“ uvedl zákonodárce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lochman: Udržme uprchlíky před hranicemi Schengenu. Pakt není náš zájem, řekl Žáček

„Pokud bychom se pro tyto kroky také nerozhodli, mohl by se z České republiky stát jakýsi koridor, který by migranti mohli využívat mnohem více, než jak tomu bylo doteď,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

Poslanec Koten připomněl i nedávný případ, kdy policisté pronásledovali jednoho z pašeráků, jenž jim ujížděl po dálnici až 200kilometrovou rychlostí. „Převaděči jsou za volantem čím dál agresivnější, může to mít dopady na bezpečnost v dopravě. Právě proto kontroly vítám a myslím si, že je bude nutné prodloužit,“ je přesvědčen.

Podle zákonodárce SPD to nemusí u namátkových kontrol skončit. Mezi členskými státy podle něj mohou vyrůst zátarasy. „Viděli jsme to již v roce 2015 na maďarském území. Technický zátaras tehdy Evropě pomohl,“ sdělil Koten. „Dokud nebude vnější hranice Schengenu dostatečně zajištěna, i třeba za využití takových ostřejších prostředků, migrace se nikdy nezastaví a bude naopak nabývat na velikosti,“ uvedl.

Vystavění plotu na hranicích si ale Letocha nedokáže představit. „Nemyslím si, že by k takovému rozhodnutí mezi evropskými zeměmi mohlo dojít. Jedná se pouze o dočasné řešení, velké naděje vkládám do migračního paktu. Ten skutečně obsahuje možnosti zpřísnění ohledně podmínek přijímání,“ sdělil poslanec za hnutí STAN.

„Aktuálně je nutné vyřešit jiné migrační cesty. Celá situace ohledně směřování migrantů přes naše území určitě pomizí. Věřím, že schválení paktu bude významným signálem i pro samotné uprchlíky, kteří si možná potom i rozmyslí, zda se na tu cestu vydají, či ne,“ dodal Letocha.

Bělorus převážel přes Vysočinu 32 Syřanů. Převaděči jsou agresivnější, říkají čeští celníci. Více se dozvíte v přiložené reportáži:

Tagy:
Slovensko migrace doprava Evropa hranice plot Evropská unie pašerák uprchlík Radek Koten zátaras vnější hranice EU Zprávy plus koridor Petr Letocha Schengenský prostor migrační pakt