Příliv ukrajinských uprchlíků urychlí růst cen nájmů. Vláda musí jednat, říká expert

Ilustrační foto

Co na to vaše peněženka 30.3.2022

Příliv ukrajinských uprchlíků pravděpodobně urychlí růst cen nájmů. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Kombinace růstu cen energií, potravin i cen bydlení může být velmi problematická. Vláda nejspíš bude muset nějaké kroky udělat,“ uvedl Seidler.

Za poslední rok se ceny nemovitostí zvýšily o desítky procent. V Česku rostou nejrychleji z celé EU. „Ceny nemovitostí ke konci minulého roku zaznamenaly roční růst o čtvrtinu. Na druhou stranu vidíme, že rostou ceny materiálů, přichází nová pravidla ohledně toho, že je potřeba stavět energeticky méně náročné budovy. Už jen samotné nabídkové faktory pravděpodobně budou udržovat ceny na vysokých úrovních,“ upozornil Seidler.

„Určitě se bude většina obyvatel přeorientovávat na nájmy,“ dodal hlavní analytik společnosti Fincentrum a Swiss Life Select Richard Bechník, který byl také hostem pořadu.

Migrace a ceny nájmů

Na trh s nemovitostmi má kromě pandemie koronaviru vliv také válka na Ukrajině. Jen do České republiky zatím přišlo na 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. „Velmi pravděpodobně to urychlí růst nájmů. V posledních čtvrtletích vidíme, že nárůst tam je. Nájmy budou také reagovat na to, že rostly ceny nemovitostí, protože by se pak moc nevyplatilo pronajímat,“ vysvětlil Seidler.

„Pravděpodobně na to bude muset reagovat vláda, nyní se to bude snažit řešit nějakými cílenými dávkami. Současná situace je obtížná pro stovky tisíc domácností. Kombinace růstu cen energií, potravin i cen bydlení může být velmi problematická. Vláda nejspíš bude muset nějaké kroky udělat,“ řekl Seidler.

Koho se růst cen za bydlení nejvíce dotýká? „Jsou to jak mladí, tak lidé z nižších příjmových skupin. Klíčové bude, jak k tomu přistoupí stát. Tuto problematiku by dlouhodobě měl řešit i Státní fond podpory investic. Ten distribuuje určitou podporu obcím na výstavbu nemovitostí a bytů, které jsou pro tyto skupiny určené. Dá se v uvozovkách říci, že se budou muset podělit i s běženci z Ukrajiny,“ sdělil Bechník.

Tagy: