Turnov je městem pokladů. Drahokam Českého ráje se pyšní výtečnou kvalitou života

Turnov

Drahokam vsazený do Českého ráje a město pokladů. Tak by se dal nazvat severočeský Turnov, který nabízí řadu památek a muzeí. V žebříčku kvality života se navíc dlouhodobě drží na vysokých příčkách. Zajímavostí je i to, že občané o státních svátcích vyvěšují české vlajky, které jim starosta rozdává zdarma, jak se dozvíte v novém díle pořadu Prima MĚSTO.

Turnov nabízí nespočet památek a muzeí. Inspiraci lze získat v místním turistickém centru, které leží přímo ve středu města. „Nové návštěvnické centrum prezentuje návštěvníkům, co mohou v Českém ráji a Turnově navštívit,“ uvedla vedoucí Alena Berndtová.

Památky nabízí také okolí Turnova. Například Hruboskalské skalní město s hradem Valdštejn je vzdálené jen zhruba čtyři kilometry. Leckomu by hrad mohl připadat povědomý, přestože jej nikdy nenavštívil. Šlechtické sídlo s jedním z nekrásnějších výhledů na Český ráj si totiž často vybírají filmaři. „Hrad Valdštejn se objevil v ikonické pohádce Princ Bajaja. Schodiště se objevilo v pohádce Kočičí princ,“ řekl kastelán hradu Valdštejn Radim Štícha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co dělat, když na dovolené v zahraničí ztratíte doklady? Jednejte okamžitě, radí úřady

Turnov se v letošním žebříčku kvality života umístil na jedenácté místě. Pozici na hraně první desítky si ale drží opakovaně i díky nízké nezaměstnanosti, dostatku škol a dostupnosti lékařské péče.

Zajímavostí je, že místní obyvatelé ve státní svátky vyvěšují vlajky z oken. Ty jim řadu let rozdává zdarma starosta „Jsme hodně známé město se zhruba 14 tisíci obyvateli, funguje tu spousta spolků a je důležité, že se lidé spolu potkávají,“ popsal starosta Turnova Tomáš Hocke.

Turnov býval okresním městem, za socialismu ale o tento status přišel. Lidé tu prý příliš dávali najevo, že z komunistů nejsou nadšení. „Turnov byl hodně vzdorovité město, a tak byl potrestán. Vzdor zůstává doposud, proto si Turnované řadu věcí řeší sami,“ pospal politolog Jan Kubáček.

Více se o Turnově dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: