PŘÍMÝ PŘENOS: Karel III. se ujímá pravomocí. Pronesl první královský projev k národu

Král Karel III. je nejstarší nastupující britský monarcha.

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Nový britský král Karel III. se po úmrtí Alžběty II. ujímá svých pravomocí. V pátek odpoledne se s chotí Camillou vrátil zpět do Londýna a zamířil rovnou do Buckinghamského paláce, který nyní bude jeho sídlem. Tam pak v nové roli poskytl svou první audienci, když přijal premiérku Liz Trussovou. Večer se zúčastní mše v katedrále svatého Pavla, po níž pronese projev k národu.

Letoun s Karlem a jeho chotí Camillou odpoledne přistál na vojenském letišti Northolt asi 20 kilometrů severozápadně od britské metropole. Královský pár nastoupil do oficiálního královského automobilu a zamířil do Buckinghamského paláce. Dosud žil následník trůnu, ještě jako princ Charles, s chotí v rezidenci Clarence House, která je od Buckinghamského paláce vzdálená jen několik set metrů.

Při příjezdu k Buckinghamskému král vystoupil z vozu a potřásl si rukou s desítkami lidí, přijal jejich vyjádření soustrasti, a prohlédl si množství květin, které Britové k paláci položili na počest zesnulé panovnice.

Odpoledne do paláce dorazila premiérka Trussová oblečená ve smutečních černých šatech, král jí udělil asi půlhodinovou audienci. Premiérka se večer zúčastní i mše v katedrále svatého Pavla, na níž má Karel III. promluvit.

Veškeré dění související s úmrtím britské královny Alžběty II. pokrýváme také v našem on-line článku.

Tagy: