Nejdéle čekající následník trůnu slaví narozeniny. Princi Charlesovi je 72 let

Princ Charles v sobotu slaví 72. narozeniny. Je tak nejdéle čekající nástupník trůnu v historii. Jeho matka, královna Alžběta, úřaduje už od roku 1952 a je zase nejdéle vládnoucí hlavou státu na světě. Připomeňme si zásadní momenty.

Charlesova matka, královna Alžběta II., úřaduje už od roku 1952 a je tak nejdéle vládnoucí hlavou státu na světě. Častou otázkou na ostrovním království tak bývá, jestli princ Walesu někdy na britský trůn vůbec usedne.

Jeho královská Výsost princ z Walesu se narodil roku 1948 jako první potomek princezny Alžběty a prince Philipa, v době, kdy králem byl jeho dědeček Jiří VI. Alžběta se stala britskou královnou o čtyři roky později.

Jako čtyřletý se zúčastnil korunovace své matky ve Westminsterské katedrále. Na galerii ho tehdy doprovázely a hlídaly další dvě významné ženy královské rodiny – královna matka a princezna Margaret, Alžbětina sestra.

Sám Charles pak dostal korunu na svou hlavu jako dvacetiletý, když ho královna jmenovala princem z Walesu.

Mladý Charles studoval antropologii, archeologii a historii na univerzitě v Cambridge a stal se prvním členem královské rodiny s vysokoškolským titulem. Jako princ z Walesu se také naučil velšsky.

Věrný britské královské tradici absolvoval Charles i několikaletý vojenský výcvik – začal u námořnictva a postupně prošel také leteckým a parašutistickým výcvikem.

Celý život prince Charlese provází jeho vášnivý zájem o přírodu a její ochranu. Založil a stal se členem mnoha spolků a nadací na záchranu přírody nebo na podporu ekologického zemědělství. Za více než pětadvacet let vybudoval na své usedlosti Highgrove House jednu z nekrásnějších botanických zahrad na světě.

Tragická smrt princezny Diany

O tyto aktivity se zajímal i při svých cestách do České republiky, kterou navštívil celkem třikrát, naposledy v roce 2010. Jeho nadace přispěla například na obnovu některých zahrad Pražského hradu.

Z prvního manželství s princeznou Dianou se mu narodili dva synové – William a Harry. Dianu Spencerovou si vzal v roce 1981 a jejich svatba se v té době stala nejsledovanější událostí na světě.

Po pár letech přišly problémy – mimomanželské vztahy na obou stranách a deprese princezny Diany. Po patnácti letech, v roce 1996, se manželé rozvedli, princezna Diana o rok později zahynula při dopravní nehodě v pařížském tunelu.

Tagy: