Harry prozradil svá poslední slova královně. Na místě smrti Diany si zahrával se životem

Citace z třaskavého memoáru Spare (Náhradník), ve kterém se princ Harry obouvá do všech kolem sebe, zahltily britský tisk. Novináři se totiž dostali ke knize ještě před jejím oficiálním vydáním. Harry v publikaci píše o tom, jak se po smrti matky proháněl tunelem, kde zemřela. Svěřil se také s posledními slovy, která řekl královně Alžbětě II.

Princ Harry kope na všechny strany. Ve své knize Spare si postěžoval na bratra Williama nebo na vévodkyni Kate. V memoárech se ale píše také o tom, jak Harry prožíval odchod královny Alžběty II., která zemřela loni 8. září. Z toho vyplývá, že knihu, která oficiálně vyjde až 10. ledna, dopsal relativně nedávno.

Princ Harry, který se se svojí manželkou Meghan přestěhoval do USA, odkud pravidelně kritizují britskou královskou rodinu, v knize prozradil, jaká byla jeho poslední slova královně v době, kdy byla po smrti, a on za ní přispěchal na zámek Balmoral. Informoval o tom list Daily Mail.

„Zašeptal jsem, že doufám, že byla šťastná a že teď už je s dědečkem. Řekl jsem, že jsem si jí vážil za to, jak dokázal plnit své povinnosti až do konce. Platinové jubileum, vítání nové premiérky,“ uvedl Harry v knize, která rozpoutala poprask nejen v médiích, ale také na sociálních sítích.

V tunelu, kde zemřela Diana

Syn současného britského krále Karla III. se v knize rozepsal také o tom, jak těžce nesl odchod své matky princezny Diany, která zemřela při autonehodě v tunelu Pont de l'Alma v Paříži.

Právě tam princ Harry pronásledoval své démony. V memoáru se svěřil, že požádal svého řidiče, aby projel tunel rychlostí 104 kilometrů za hodinu. Přesně v této rychlosti totiž naboural vůz s jeho matkou. „Byl jsem v šoku z toho, jak je ten tunel krátký,“ napsal Harry.

Jeho paměti jsou plné smutku a kritiky. Reakce na knihu se rozcházejí, těch negativních ale není právě málo.

Kritika Harryho

„Princ Harry je podřadná, mdlá a penězchtivá ostuda,“ napsal na Twitter britský politik Nigel Farage, který proslul svým podílem na vystoupení Británie z Evropské unie.

Harryho tepou i britští novináři. Podle korespondentky Katie Spencerové ze Sky News je v knize příliš mnoho paradoxů a je velmi obtížné v ní princi fandit nebo ho chápat. Harry si například v knize stěžoval na pozornost médií, ale sám přitom výrazně odkrývá své soukromí.

„Jsou tam momenty, které vám lámou srdce, jenže je doprovázejí malicherné úvahy. Třeba o tom, jak William ignoroval Harryho ve škole – mohl by mu někdo vysvětlit, že to tak dělají všichni sourozenci? Harry je ve svých pamětech smutný, požitkářský a naivní,“ píše Spencerová.

„Je trochu těžké stát na jeho straně. Komu tohle prospívá?“ dodala novinářka.

Tagy: