Nejzajímavější momenty oslav: Louise musela krotit královna, Meghan to schytala

Princ Charles (uprostřed) během ceremoniálu pravděpodobně plakal.

Oslavy královnina jubilea začaly

Britská královna Alžběta II. slaví neuvěřitelných 70 let svého působení na trůnu. Na britských ostrovech tak započaly velkolepé oslavy, které mají trvat přes víkend. Největší akce probíhají pochopitelně v hlavním městě Londýně. Jubilejní akce už stihla ukázat momenty, které vyvolaly úsměv na rtech i slzy dojetí.

Princ Louis ve všech polohách

Překvapivý rozruch z členů královské rodiny udělal jeden z nejmladších příslušníků monarchie. Malý princ Louis, třetí potomek prince Williama a vévodkyně Kate, se totiž během výstupu na proslulém balkóně Buckinghamského paláce tvářil všelijak, jenom ne tak, jak by se od člena vládnoucí rodiny očekávalo. Vzhledem k tomu, že jsou mu teprve čtyři roky, mu to však lze odpustit.

Louise velmi zaujaly stíhačky, které se nad oslavami vznášely. Při jejich letu nadšeně poskakoval opírajíc se o zeď, ale zvuk stíhaček už mu tak příjemný nebyl. Že mu hukot vadí, dal najevo tím, že si zakryl uši, což doplnil ještě grimasami, podle kterých bylo patrné, že zase tak velkým fanouškem stíhaček nebude.

Kromě toho se malý princ během ceremoniálu také šťoural v nose a předváděl další „ksichty“. Kvůli tomu ho musela okřikovat jak jeho matka, tak sama královna.

Harry a Meghan v pozadí

Na slavnost překvapivě dorazili i princ Harry s manželkou Meghan. Dvojice se s královskou rodinou před lety rozkmotřila, přičemž vévodkyně to zdůvodňovala rasismem uvnitř vládnoucí větve. Sama je totiž smíšeného původu a tvrdí, že jistý člen rodu se zamýšlel nad tím, jakou barvu pleti bude mít její a Harryho potomek.

Sama Markleová si v posledních letech nezískala příliš na popularitě ani svými dalšími vyjádřeními vůči královské rodině. Nyní se však zdá, že mosty v rodině by mohly být znovu postaveny. Manželé totiž přijali pozvání na královské jubileum a britští fotografové je na slavnosti skutečně zachytili.

Na místě jsou i se svými dětmi Archiem a Lilibet. Na balkón během oslav však nevystoupili, pouze se drželi v ústraní. Místo toho se snažili utišit děti. Právě to někteří královští fanoušci později na Twitteru kritizovali. „Taková ironie. Meghan někomu říká, aby byl zticha, když si sama pouští pusu na špacír,“ cituje Daily Star jeden z tweetů.

Ukápla korunnímu princi slza?

Již před smrtí prince Phillipa, manžela Alžběty II., prováděl královnu takřka na všech akcích její prvorozený syn a korunní princ Charles. Toho zjevně oslavy uchvátily ještě více než samotnou hlavu celé monarchie.

Při přeletu stíhaček, které společně na obloze vytvořily číslo 70, tedy počet let vládnutí Alžběty II., zachytili fotografové monarchu velmi dojatého. Britská média začala spekulovat, že během akce Charles samým nadšením plakal.

Stíhačky ve stylu 70 let na trůnu

Korunní princ Charles, princ Louis a zbytek obecenstva, který sledoval průlet stíhaček v rámci oslav, zaujala především formace, v jaké stroje letěly. Letouny totiž na obloze vytvořily obří číslo 70.

Tím odkazovaly právě na počet let, který Alžběta II. sedí na britském trůnu. Jiná skupina stíhaček kromě toho zahltila oblohu kouřem v barvách vlajky Spojeného království.

Demonstranty zpacifikovali policisté

Královská oslava přilákala nejen příznivce monarchie a fanoušky vládnoucí rodiny, ale také různé aktivisty a odpůrce systému. Skupinka takových lidí nakonec na chvíli narušila vojenský průvod, který se během čtvrtka v rámci oslav konal.

Má jít o aktivisty z hnutí Animal Rebellion. Policisté s nimi ovšem neměli příliš velkou práci. Rychle je zpacifikovali a zadrželi. Podle záběrů neměli z počínání aktivistů příliš velkou radost Britové, kteří přišli oslavit jubileum královny. Policie později uvedla, že během ceremoniálu zatkla několik lidí.

Tagy: