Haas: Prioritou rozpočtu jsou dopravní stavby a obrana. Stavíte zbrojení před lidi, zní z ANO

Margita Balaštíková (ANO) a Karel Haas (ODS)

360° (241)

Na prvním místě jsou investice a výdaje zejména do dopravní infrastruktury a na druhém je dodržet závazky směrem k NATO ve výdajích na obranu, řekl člen sněmovního ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Karel Haas (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Členku sněmovního rozpočtového výboru Margitu Balaštíkovou (ANO) jeho tvrzení pobavilo, protože prioritou vlády podle ní nejsou lidé, ale „zbrojení a dodělání silnic“. Abychom mohli růst, nemůžeme přidávat, okomentoval ekonom Petr Bartoň současnou situaci v Česku.

„Myslím si, že takhle by k tomu měli přistupovat všichni koaliční partneři. Zaprvé jsou prioritou investice, zejména do dopravní infrastruktury. Ty jsou za současné vlády rekordní,“ uvedl Haas v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Dále je to dodržení dvouprocentního závazku směrem k NATO ve výdajích na obranu. Z hlediska bezpečnosti ve světě kolem nás si myslím, že to tak vnímají všichni realističtí lidé,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová dopálila Stanjuru výrokem o mzdách. Ministr ji osočil z používání „kulometů lží“

Balaštíková na Haasův výrok zareagovala pobaveně. „Prioritou nejsou občané, ale zbrojení a dodělání silnic, které se započaly za bývalé vlády. Překvapuje mě, jaké si vláda stanovila priority, zvláště před volbami. Doufám, že to nedopadne jako s jejich volebními sliby, protože z nich nedodrželi téměř nic,“ prohlásila ve vysílání.

„Vláda určitě nezpůsobí růst tím, že někomu přidá. Kdyby tohle fungovalo, dávno bychom tady měli komunismus. To byla komunistická myšlenka – rozdáme lidem peníze, oni je utratí a bude se nám všem žít dobře. Takhle to ale nefunguje,“ zapojil se do debaty Bartoň. Podle něj Česko potřebuje spíše dlouhodobý růst.

Ekonomiku by podle něj rozdmýchalo, kdyby vláda uvolnila stavební řízení a umožnila lidem stavět. „Když Finsko zaškrtilo svůj stavební sektor, tak spadl celkový ekonomický výkon a Finsko skončilo v recesi. My ho zaškrcujeme dlouhodobě,“ vysvětlil Bartoň.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Tagy: