Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Vláda se nedohodla s odbory na zvýšení platů od září

Odboráři se s vládou nedohodli na růstu platů od září. Návrh odmítli, řekl předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Dle něj se návrh týkal přidání menší části lidí o tři a pět procent. Odboráři vládní návrh na zvýšení platů pro nejhůře odměňované navíc označili za vyděračský. V úterý budou jednat o svém dalším postupu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodal, že vláda pro příští rok počítá s posílením sumy na platy o pět procent, tedy o zhruba 20 miliard korun. Mrzí ho, že návrh na růst platů od září odbory odmítly.

„Snažili jsme se dojít ke koaličnímu kompromisu, aby od 1. září došlo k růstu platů u lidí ve stupnici jedna – tedy těch, kteří vaří v kuchyních, pracují jako nepedagogičtí pracovníci či na obcích. Abychom nějaké zvýšení v tomto platovém tarifu umožnili, došli jsme k návrhu kompromisu,“ vysvětloval na tiskové konferenci Jurečka.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda uzavřela rozpočet do černé skříňky, řekl Kovanda. O nesplněném vlajkovém slibu mlčí

U lidí v platové třídě 1 až 7 vláda navrhovala navýšení o pět procent, pro lidi v platové třídě 8 až 12 nárůst o tři procenta. „Tento návrh by znamenal, že u první skupiny lidí (1. až 7. třída) by v průměru měsíčně byl nárůst o 925 korun. U těch, kteří jsou v 8. až 12. třídě, by to bylo v průměru o 870 korun měsíčně,“ doplnil ministr.

„Přicházeli jsme v očekávání, že dojde k dohodě. Bohužel vláda nám nabídla takovou variantu, že k dohodě nedošlo. My jsme museli odmítnout,“ sdělil Bednář.

„Mrzí mě, že odbory se rozhodly na kompromis nepřistoupit a odmítly ho. Budeme dál jednat o nastavení tarifů od ledna 2025. Budeme počítat s tím, že objem platů poroste o pět procent,“ avizoval Jurečka. Podle něj se odboráři nedokázali dohodnout na kompromisu mezi sebou a být solidární.

Poslechněte si další argumenty odborářů po jednání se zástupci vlády:

Peníze v rezervě nejsou

Odbory požadovaly navýšení tarifů pro všechny pracovníky od září nejdřív o 15 procent, potom o deset procent. Ministerstvo práce původně navrhovalo přidat od příštího měsíce asi polovině pracovníků, a to buď o sedm procent, nebo o deset procent.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý zopakoval, že ve vládní rozpočtové rezervě na takové letošní přidání peníze nejsou, ale na navýšení platů od ledna má koalice shodu.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Platové tarify ve veřejné sféře stanovuje pět tabulek. Vlastní tabulku mají ještě státní zaměstnanci. Vláda předákům ve středu navrhla, aby se od září upravila nejnižší tabulka asi pro 359 900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogů ve školství.

Ministerstvo práce původně navrhovalo růst tarifů v první tabulce buď o sedm procent, nebo o deset procent. Stejně měl tarif růst i 70 400 státním zaměstnancům. Zbývající polovina z 846 300 zaměstnanců měla podle původního záměru dostat přidáno od ledna.

Předáci odborů veřejného sektoru se sejdou v úterý. Jednat chtějí o dalším postupu. Osm ze 13 svazů veřejné sféry, které jsou v ČMKOS, je ve stávkové pohotovosti. Odboráři už dřív pohrozili protesty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: