Případy Josefa Klímy: Záhadná úmrtí miminek v Československu? Rodiče nevědí, co se s nimi stalo

Případy Josefa Klímy

Příběhy Josefa Klímy S1 (3)

Další díl pořadu Případy Josefa Klímy tentokrát řešil citlivé téma. Investigativní novinář se v něm snažil rozklíčovat záhadná úmrtí novorozenců, ke kterým docházelo v nemocnicích za minulého režimu.

„Dne 17. prosince 1970 jsem porodila živou a zdravou holčičku,“ začala vyprávět Jana Ulrychová z Děčína. Podle svých slov dceru poprvé viděla až po třech dnech, v sobotu pozdě večer, když jí sestra přišla říct, že je děvčátko hezké, tak ať se na něj jde podívat. „A v neděli brzy ráno mě vzbudila doktorka, ať podepíšu papíry, že dítě v noci zemřelo,“ uvedla dále Ulrychová s tím, že podepsala, že se nemocnice o všechno, tedy i o uložení tělíčka do hrobu, postará.

ČTĚTE TAKÉ: Stát zavřel oči, říká o vraždě Mrázka reportér Klíma. Připomněl i likvidaci kmotra Běly

Šok přišel po dlouhých 46 letech, když se náhodou dozvěděla, že nemocnice nikdy nepohřbívaly a že úmrtí její dcery provázejí podivné okolnosti. Například nesrovnalosti v úmrtním listě nebo fakt, že kdosi bez jejího vědomí, či kohokoli v rodině, založil na děčínském hřbitově hrobeček dítěte. Po exhumaci navíc vyšlo najevo, že v něm nikdy nikdo neležel.

Nikdo nic neví

Jak pořad ukázal, Ulrychová není zdaleka jediná, komu se něco podobné stalo. Michal Stanko se narodil jako jednovaječné dvojče. Jeho bratra Davida ale po porodu matce odebrali. Později rodičům oznámili, že chlapce odvezli do kojeneckého ústavu a poté, že dítě zemřelo. „Do 14 dnů přišel úmrtní list, ale byl vystavený na moje jméno. Po upozornění, že zemřel David, ne já, matrikářka řekla, že to není problém a vystaví nový,“ vyprávěl Michal Stanko.

Rodiče pátrali, kde se dalo. V kojeneckém ústavu, kde měl chlapec skončit, jim sdělili, že žádný David Stanko tam nikdy nebyl. Nic se nedozvěděli ani v krematoriu, kde měl být jejich syn zpopelněn. Dodneška tak žádné odpovědi nemají.

Tagy: