Příprava na krize či katastrofy. Stát nakoupí 10 milionů menstruačních vložek do zásoby

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) do konce roku 2023 pořídí do strategických zásob státu deset milionů kusů dámských menstruačních vložek. Návrh ministerstva financí (MF) v pondělí schválila vláda. Na Twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Menstruační vložky tak budou udržovány ve skladech pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí. Plánovaný počet deset milionů by měl podle MF v případě mimořádného krizového stavu pokrýt až pětidenní absolutní výpadek této komodity.

V souvislosti s tím vláda také schválila, aby dva miliony vložek, které bude SSHR každoročně obměňovat, dostaly bezplatně potravinové banky, které by je distribuovaly sociálně nejpotřebnějším ženám. MF nyní jedná o distribuci s Českou federací potravinových bank.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 tisíc žen,“ uvedla Schillerová.

Celkovou cenu nově pořizovaných zásob bude MF znát až po výsledku výběrového řízení. Nicméně odhaduje, že by neměla překročit 24 milionů korun. „Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 milionů Kč představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty,“ upozornilo MF.

Navrhovaný postup podle ministerstva navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí, jako jsou například Nový Zéland, Irsko nebo Velká Británie.

Tagy: