Příprava zásahu na Úřadu vlády? To musel být drogový večírek, kritizuje advokát Sokol

advokát Tomáš Sokol

360° 13.6.2023

Akce na Úřadu vlády v rámci kauzy Jany Nagyové a Petra Nečase před deseti lety byla daleko za hranou toho, co lze považovat za respekt k lidským právům, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS advokát Tomáš Sokol. Uvažovaná právní kvalifikace mu prý připadala jako výsledek nějakého hodně velkého drogového večírku než jako odraz reality.

Schvalování akce podle něj probíhalo dlouho, jelikož měla být „okována“ státním zastupitelstvím. „Jak jsem se seznamoval s tou právní klasifikaci – sabotáž, zločinné spolčení atd., tak mi to spíš připadalo jako výsledek nějakého hodně velkého drogového večírku než odraz nějaké reality,“ sdělil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS advokát Tomáš Sokol, který v kauze zastupoval bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ o případu Nagyová: O co jde v nejvýbušnější kauze po listopadu 1989

Bylo to podle něj zcela přehnané, a to se vším respektem k tomu, že orgány činné v trestním řízení mají právo konat, pokud mají podezření. „Celá inscenace akce, včetně té pověstné tiskové konference, byla už daleko za hranou toho, co lze považovat za respekt k lidským právům. Už to bylo skoro nezákonné,“ řekl Sokol.

„Je vidět, že to podezření vysoce neodpovídalo tomu, co v té realitě bylo, a to už měli podle mě reflektovat tehdy,“ zdůraznil advokát.

Následky akce nejsme podle něj stále schopni docenit. „Došlo k řadě zprošťujících rozsudků, s těmi se budeme ještě setkávat, protože pravděpodobně přijdou žaloby o náhradu škody,“ podotkl Sokol a dodal, že efekt se ještě významně negativně změní.

Více o tom, jak po deseti letech Sokol celou kauzu vnímá, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: