Připravte se na zdražování, varují výrobci pneumatik. Cena za kus poroste i o stokoruny

Celoroční pneumatiky lákají na zajímavou kombinaci výkonu a ceny. Z podstaty věci ale nemohou být perfektní ani v zimě, ani v létě.

Nedostatek pneumatik výrazně ovlivní jejich ceny. Jejich výrobci a prodejci varují, že by se lidé měli připravit na zdražování. Chybí a zdražují totiž suroviny pro jejich výrobu a několik velkých firem navíc zavřelo své továrny v Rusku, odkud na evropský trh část pneumatik putovala. V průměru mohou pneumatiky na podzim stát až o stovky korun více než dnes.

Najít něco, co by poslední dobou nezdražovalo, je už téměř nemožné. Ceny pneumatik rostou běžně každý rok, mimo jiné kvůli inflaci. V souvislosti s válkou na Ukrajině ale růst cen výrazně zrychluje. „Evropští výrobci, kteří mají v Rusku továrny, většina z nich se připojila k těm embargům a svoje evropské továrny v Rusku zavírají. Za posledních 12 měsíců pneumatiky podražily zhruba o 25 procent a vůbec bych se neobával říct, že podobné zdražení uvidíme ještě letos před zimní sezónou,“ řekl výrobce pneumatik Radek Grill.

V praxi to znamená, že levnější pneumatika, která by dnes stála tisíc korun, může na podzim stát až 1 200 korun. Pokud byste sáhli po prémiové kvalitě, dnes zaplatíte přibližně 2 500 korun za pneumatiku, na podzim může stát klidně i tři tisíce.

Německá asociace gumárenského průmyslu pak varovala, že důsledky rusko-ukrajinského konfliktu můžou z pneumatik udělat dokonce nedostatkové zboží, takový scénář ale jiní odborníci považují za přehnaný. „Dodavatelé mají své sklady zásobené tak, aby se to zatím určitě nestalo,“ uvedl vedoucí autoservisu v Praze 6 Jakub Čika.

S tím souhlasí také hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Bohužel, tomu zdražování se nevyhneme. Ale že by byl nedostatek pneumatik, to v tuto chvíli nehrozí,“ řekl Křeček. Průměrně namáhané pneumatiky vydrží zhruba 50 tisíc kilometrů. Sváteční řidiči je hned tak nenajedou, ale ti, kteří sedí za volantem denně, to dokážou třeba i za jediný rok.

Tagy: