Přípravy na pohřeb Schwarzenberga vrcholí. Zaměstnanci rodiny uklidili hrobku i okolí

Pohřeb knížete a bývalého politika Karla Schwarzenberga proběhne už tuto sobotu. Přípravy na něj tedy vrcholí. Hrobku zaměstnanci rodiny uklidili. Dokonce vyklidili i prostor před ní, aby mohlo auto s rakví bezpečně projet.

Zaměstnanci rodiny u rodové hrobky nedaleko zámku Orlík v posledních hodinách pečlivě pracovali. Odklidili sníh před hrobkou, aby sem v sobotu mohlo auto s rakví bezpečně dojet. Za sebou už měli úklid vnitřních prostor a mytí oken. Práce pak pokračovaly zpevněním cesty štěrkem a odstraněním ledu z cesty, po které auta běžně nejezdí.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se rozloučí se Schwarzenbergem: Na smuteční mši dorazí šlechta i vrcholní politici

U vstupu do hrobky v zámecké zahradě i v pátek svítily svíčky, lidé přinesli i květiny. Ostatky knížete budou uloženy do stejné hrobky, ve které leží jeho předkové. Například Karel III., který hrobku nechal vystavět.

Na českého politika ale nevzpomínají jenom na Orlíku, ale i zhruba ve dvanáct kilometrů vzdálených Čimelicích, kde prožil část dětství. „Potkala jsem ho tady jednou na knížecí. Byl to sympaťák,“ se v anketě CNN Prima NEWS nechala slyšet jedna z dotázaných. „Hlavně mě zaujalo, že měl přehled, světový. Znal věci a nebál se o nich mluvit. Myslím, že nám dal hodně,“ dodal další.

Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS k pohřbu Karla Schwarzenberga, které začíná již dopoledne v sobotu 9. prosince:

Tagy: