Česko se rozloučilo se Schwarzenbergem: Na smuteční mši dorazila šlechta i vrcholní politici

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Pohřeb Karla Schwarzenberga je již v sobotu

Česká republika se s význačným státníkem Karlem Schwarzenbergem rozloučila v sobotu 9. prosince v katedrále svatého Víta. Uctít památku politika světového formátu dorazilo mnoho tuzemských i zahraničních hostů. Ač byl obřad se státními poctami uzavřený veřejnosti, přenos byl zajištěn na Hradčanském náměstí. Vůz s ostatky bývalého ministra zahraničí po mši opustil areál a po několika zastávkách zamířil k zámku Orlík, kde byl Schwarzenberg uložen k poslednímu odpočinku.

Poslední rozloučení s významnou osobností české politiky proběhlo v sobotu 9. prosince v katedrále svatého Víta. Pohřbu se státními poctami, který začal ve 12:00, se mohli zúčastnit pouze pozvaní hosté. V době konání byla pro veřejnost v areálu Pražského hradu přístupná část II. a III. nádvoří. Celý obřad však bylo možné sledovat na velkoplošné obrazovce, jež byla umístěna v prostoru Hradčanského náměstí, stojí v tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenbergova rakev bude vystavena pro veřejnost. Rodina se vyjádřila i k pohřbu s poctami

Uctít památku zesnulého příslušníka jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě dorazily stovky českých i světových hostů, a to včetně mnoha diplomatů a zástupců předních evropských rodů, například Lobkowiczů, Czerninů nebo Kinských. „Očekává se veliká účast z celé Evropy. Na událost se sjede evropská aristokracie či množství přátel z politiky. Zúčastní se i politická reprezentace České republiky,“ uvedl před pohřbem ve vysílání CNN Prima NEWS diplomat a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Karel Schwarzenberg (85)

Šlechtic, politik, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla (v letech 1990-92).
Bývalý ministr zahraničních věcí, poslanec, senátor. Čestný předseda TOP 09.
V roce 2013 se v prezidentských volbách umístil na druhém místě za Milošem Zemanem.

Událost celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner. Spolu s ním mši sloužili monsignore Tomáš Halík, pomocný biskup pražský Václav Malý či kněz Ladislav Heryán spolu s dalšími biskupy. V katedrále na přání zesnulého státníka zazněla i československá hymna.

Čtení nejdříve přednesl Schwarzenbergův synovec Ferdinand. Následně přečetla přímluvu starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga, a tudíž i příbuznou zesnulého diplomata, a také spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Na přání pozůstalých nepřednesl prezident Petr Pavel na pietě smuteční řeč, na knížete však veřejně zavzpomíná.

Obětní dary ponesli dlouholetí nejbližší spolupracovníci šéfa české diplomacie Marcela Dvořáková, Michael Pastorek a Filip Štědrý.

Smuteční průvod poté opustil prostor katedrály a zamířil k Schwarzenberské kapli. Během toho se areálem rozezvučilo i 34 úderů zvonu Zikmund. Počet měl připomínat 34 let od zrodu demokratické republiky. Rakev vyprovodil smuteční marš hudebního tělesa Hradní stráže. Výběr skladby nebyl nahodilý – byla zkomponována k poctě maršála Schwarzenberga, který úspěšně velel spojeneckým vojskům v bitvě u Lipska proti Napoleonovi.

S Karlem Schwarzenbergem se loučí i veřejnost. V kostele na Malé Straně uctily památku státníka již stovky lidí. Podívejte se v galerii:

Následně průvod opustil celý prostor a rakev byla naložena do vozu. V doprovodu policejních motocyklů se také nakrátko zastavila i před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí a rovněž projela krokem i kolem Černínského paláce. Spolu s policejním vozem pak vůz s ostatky zamířil na zámek Orlík, kde byly uloženy do rodinné hrobky.

Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS k pohřbu Karla Schwarzenberga, které začíná již dopoledne v sobotu 6. prosince:

Tagy:
pohřeb rakev Miroslav Kalousek Jan Graubner Petr Pavel Karel Schwarzenberg diplomaté Cyril Svoboda Hradní stráž ostatky šlechtický rod Kinských rod Czerninů Tomáš Halík Ladislav Heryán smuteční mše Katedrála svatého Víta Terezie Radoměřská zvon Zámek Orlík smuteční průvod smuteční řeč rod Lobkowiczů